Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценко Минкин написа Симфонична поема за Радиооркестъра и маестро Марк Кадин

Ценко Минкин

За петък, 13-и март, беше планиран поредният концерт на Симфоничния оркестър на БНР и маестро Марк Кадин. За съжаление, поради цялостната ситуация в страната ни, той беше отменен. И така вместо в зала "България" произведенията прозвучаха в Първо студио на Радиото, а слушателите имаха възможност да ги чуят от ефира на Програма "Христо Ботев", която редовно излъчва концертите на състава.
Програмата също претърпя промени. Предварително обявеният Концерт за пиано и оркестър №3 от Сергей Прокофиев отпадна, тъй като солистът Иво Върбанов нямаше как да пристигне за този ангажимент от Лондон, където живее и работи. 
Прозвучаха Увертюрата "Манфред" от Роберт Шуман и "Виелица" от Георгий Свиридов, към които се добави премиера на българска творба, при това написана специално за Радиооркестъра - "Симфонична поема" от Ценко Минкин.
"Основните теми са две - на мрака и на светлината. И на пълната убеденост, всъщност, че българското ще пребъде. Това е една огромна любов към земята ни и към българската духовност, към всичко онова, което са оставили предците ни." - сподели авторът в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".
Разговор с композитора Ценко Минкин по повод създаването на произведението и фрагмент от първото му изпълнение чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени