Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телемедицината в ситуация на пандемия

В Румъния прилагат българска технология за дистанционен мониторинг на коронавирус

Снимка: institutfrancais.bg

В Букурещ вече работи кризисен мониторинг център за пациенти със симптоми на коронавирус. Технологията е на българска компания. Софтуерът и хардуерът са българско изобретение. Технологията е иновативна само за България и Европа, но и в световен мащаб, разказа пред БНР Мира Ганова, изпълнителен директор на Българския клъстър за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

Технологията вече се използва на много места по света и помага на хиляди пациенти със сърдечно-съдови заболявания. „А в момента вече помага и на пациенти с короновирус, като мониторира детайлно симптоматиката и над 10 жизнени показателя, включително кръвно налягане, дишане, температура”, поясни Ганова.

Компанията още преди пандемията от коронавирус работи с Румъния, където устройствата се използват и в болнична среда. „Тъй като са сертифицирани за болничен мониторинг, измествайки интензивната апаратура в лечебните заведения, би могло да се измести”, допълни Мира Ганова.

С бързото развитие на епидемията от коронавирус и мерките за ограничаване на заразата, центърът в румънската столица бил изграден много бързо, посочи тя.  

„Който успява да мониторира дистанционно пациенти със симптоматика на коронавирус. Не е необходимо всички тези пациенти да бъдат струпвани в болници или пред кабинетите на личните лекари и специалистите. Проследявайки симптоматиката, може да се отсеят пациентите, които наистина са болни от коронавирус и тези, които не са. И втори път – тези, които имат нужда от болнично лечение, да бъдат насочени към болница, а тези, които са с лека симптоматика, да бъдат проследявани дистанционно, така че да не заемат местата на тежко болните пациенти.”

Българската компания развива технологията си вече над 3 години. Тя се ползва у нас и в момента, отбеляза Мира Ганова. Дали устройството да се използва масово, това зависи от Кризисния щаб и разпростарнението на заразата, уточни тя.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна