Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петъчни специални концерти от архива на „Аларма“

Невен Кидеров, Аюуне Суле и Mad Bear на плажа във Варна,
Снимка: Емил Пенчев

В периода на задължителна самоизолация, карантина и спазване на социална дистанция екипът на предаването „Аларма“ и фестивала за нова музика „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“ е подготвил петъчна серия, в която ще бъдат излъчени някои ключови концерти, които сами сме организирали и/или които сме записали през последните 2-3 години. Всички тези концерти са част от златния фонд на предаването, а селекцията включва изцяло непозната на по-широката аудитория продукция – т.е. редки записи на иначе познати ви групи и музиканти, които обаче излъчваме за първи път. Започваме тази вечер (20 март 2020) с концерт на триото на Аюуне Суле (глас и традиционна ганайска китара „колого“) с Невен Кидеров (перкусии) и Mad Bear (електронни фонове, басови честоти) в „Кубо“ на плажа във Варна, проведен през юни 2019 г. като част от второто българско турне на Суле. 

Аюуне Суле е певец, занаятчия-обущар, лютиер и мултиинструменталист от Кумаси (Гана). Свири от 9-годишен, като първия инструмент си го изработва сам. Представител е на етноса „фрафра“. На световната публика е известен и като член на квинтета на Кинг Аишоба, а у нас е свирил, джемил и/или записвал също така с Теодосий Спасов, Васил Хаджигрудев, Константин Кучев, Светлана Василева-Стрела, Влада Томова, Деян Драгиев-Даката, „Ша-Ша“, Александър Даниел и Росен Захариев. С последните двама също има трио, с което през 2018 г. свири на Варненския джаз фестивал и на фестивала „Джаз на село“ в Камен бряг, а през 2019 г. откри фестивала „Афровизия“ за групата на нгони-виртуоза Басеку Куяте от Мали в София.

Инструментът на Суле – „колого“ (двуструнна китара с корпус, направен от калабаш и козя кожа) – е познат в Западна Африка от хилядолетия и си съперничи с малийското „нгони“ за титлата „прадядо на съвременната китара“. Песните на Суле са както трансово-лечебно-ритуални, така и политически, и включват теми като равноправието на жените и мъжете, обединението на различните народи в Африка и др. С Невен Кидеров от „Таралеща“ (също занаятчия, работещ с ръцете си – „proper hands for the job“) има особено музикално родство – за Невен Суле казва, че го вдъхновявал да свири и някои свои старите песни, които от години не е свирил. А концертът, който ще звучи в ефира на програма „Христо Ботев“ от 21.30 до 23.00 ч. довечера, е част от нашата съвместна варненска инициатива с Младежка фондация „Аморфа“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!