Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е да се окажеш блокиран в Иран в разгара на пандемия

Пазар в Техеран, 19 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран посреща Персийската нова година като една от най-пострадалите страни от разпространението на коронавируса. По последни официални данни заразените са повече от 20 000 души, а починалите над1560.

Преди започващите празници пътищата в страната се напълниха с прибиращи се хора, въпреки препоръките на властите за оставане вкъщи. Това стана повод за нови критики относно начина, по който Ислямската република реагира на проблема.

Кризата с коронавируса в Иран обаче поставя и други важни въпроси - дали самият отрицателен имидж на страната заради политическите разногласия със САЩ не я поставя в ситуация, в която възможностите ѝ за справяне с кризата са ограничени? В крайна сметка има ли място за икономически санкции и реакции на идеологическа основа във време на международно извънредно положение, от което най-уязвимите са най-засегнати? Това пита българският журналист Калоян Константинов, който в началото на месеца се оказа блокиран в Ислямската република. Не заради болестни симптоми и карантина, а заради международната изолация на Иран. Калоян вече е в България, а тестът му за коронавируса е отрицателен.

„Озовах се в Иран на 23 февруари за конференция. Тогава все още ситуацията с коронавируса далеч не бе толкова лоша. Трябваше да се прибера на 3 март, но два полета бяха отменени. Искам да отбележа помощта на нашите дипломати в Техеран успях да се прибера на 11 март“, каза Калоян Константинов в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Той подчерта, че изключително бързо страните в региона, а и не само там, са взели мерки за затваряне на границите си с Иран и за отменяна на самолетни полети: „Нещо, което не бе приложено така бързо и крайно нито спрямо Южна Корея, нито спрямо Китай, нито дори Италия, до която само преди седмица имаше полети“.

„Бях късметлия българското посолство да ми помогне“, подчерта той.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!