Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EЦБ е готова да направи повече за извънредната вирусна ситуация, ако е необходимо

Иняцио Виско, ЕЦБ
Снимка: Ройтерс

Предприетите от Европейската централна банка в отговор на извънредната ситуация с коронавируса са достатъчни и ефективни, но банката е готова да направи повече, ако е необходимо, заяви в понеделник членът на Управителния съвет на ЕЦБ Иняцио Виско.

"Наборът от приети мерки е ефективен за отслабване на напрежението. Днес ние вярваме, че те са достатъчни, но сме готови да направим повече, ако е необходимо", посочи Виско, който е и управител на Банката на Италия, пред италианския вестник La Stampa.

Той добави, че ЕЦБ е готова да увеличи размера на обявената миналата седмица Спешна пандемична програма за покупки на облигации (PEPP), както и да промени нейния състав и продължителността ѝ във времето.

Иняцио Виско добави, че централната банка на еврозоната обмисля и рефинансиращи мерки за финансиране на икономическия растеж след пандемията с Covid-19, която оказва силно негативно въздействие върху икономиката на ЕС.

Той подчерта, че ЕЦБ ще направи високо, което е необходимо, за да осигури доброто функциониране на финансовите пазари.

Според него по-голямата координация между европейските страни ще позволи на всички тях да излязат от вирусна криза заедно и на по-ниска цена.

Попитан за т. нар "коронаоблигации" - облигации в еврозоната, използвани за ограничаване на икономическите щети от вирусната пандемия, Виско каза, че е важно бързо да се определи инструмент, който ще позволи на района на единната валута да започне фаза на "възстановяване".

През тази седмица Европейската комисия вероятно ще представи инструмент за Европейският спасителен механизъм (фонда ESM) за борба с последиците от пандемията, заяви в събота вицепрезидентът Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

ЕК беше помолена да създаде инструмент за включване на фонда в подкрепа на икономиките, засегнати от коронавируса, посочи той.

"Въздействието върху италианската икономика през тази година ще бъде голямо, но приетите политики ще ограничат неговата сила и продължителност", смята Иняцио Виско.

Италия регистрира повече смъртни случаи от Covid-19 в сравнение с всяка друга държава в света, докато по броя на потвърдените случаи на заразени е на второ място след Китай, нараствайки през последните 24 часа с 5 560 на 59 138, обяви в неделя вечерта италианската Агенцията за гражданска защита.

Понастоящем италианската хазна очаква икономиката да се свие около 3% през тази година в резултат на строгата блокада, наложена в страната за борба с коронавирусната инфекция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна