Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Металурзите от Ломбардия ще стачкуват, искат повече фирми да затворят заради Covid-19

Снимка: bg.wikipedia.org

Профсъюзите на металурзите в северния италиански регион Ломбардия заявиха в понеделник, че ще стачкуват, за да защитят здравето на членовете си, тъй като правителствено постановление за временно спиране на много предприятия поради пандемията от коронавирус съдържа твърде много вратички и изключения, предаде Ройтерс.

Трите основни съюза, FIOM, FIM и UILM, посочват в съвместно изявление, че списъкът на компаниите, които могат да продължат да работят, "е прекомерно разширен, като обхваща икономически области със съмнителна значимост" и позволява на фирмите да имат "прекомерна свобода на действие" при кандидатстване за освобождаване от този списък.

Ломбардия е най-тежко засегнатият от епидемията италиански регион, където е и най-големият брой на загиналите общо 5 476 души в цялата страна до неделя включително.

Синдикатите заявиха, че ще обявят подробностите за стачката си в следващите дни. В правителственото постановление, подписано в неделя, се казва, че всички, освен "съществените“ предприятия, трябва да спрат работа до 3 април и определи дълъг списък от сектори на икономиката, които се считат за съществени и трябва да продължат да функционират.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!