Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вацев: Ще има нов световен ред, но този път не след война

Глобалната катастрофа закономерно приключва историята на глобализацията, посочи той

Валентин Вацев
Снимка: Ани Петрова

"Глобалната катастрофа закономерно приключва историята на глобализацията". Това каза пред БНР анализаторът Валентин Вацев. Според него този път ще има нов световен ред, но не след война, а след един коварен вирус.

Според Вацев ЕС не е проявил солидарност с Италия при избухването на епидемията от коронавирус там. Според него Европа навлиза в епохата на възраждането на националните държави.

Анализаторът коментира и ситуацията в САЩ в условията на пандемия: "В Америка вече има икономическа криза. Икономическата турбулентност много силно се отразява на кандидатите за президент на САЩ".

По думите на Вацев на предстоящия в Русия референдум за поправките в Конституцията хората ще одобрят промените.

"В Русия вървят два паралелни процеса - досегашните политически елити бавно и с нежелание отстъпват своите позиции., а новите елити настъпват и този процес няма да свърши с едни избори. Вторият процес е на настъпването на коронавируса". Според анализатора не удължаването на властта на президента в Русия е същественият проблем.

"Имперско-националистическият проект е напът да победи до края на годината. Ако не стане някакво невиждано чудо. Готвейки се, мобилизирайки се за такава победа, Русия днес по-лесно посреща ужасните предизвикателства на този вирус. За Русия нещата не са много ясни, но знаем как да ги прогнозираме, но не знам какво ще се случи с Европейския съюз", заключи анализаторът.

Цялото интервю на Петър Волгин с Валентин Вацев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!