Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За щастливата развръзка на една светкавична дарителска кампания

Десислава Олованова: При форсмажор и дарителите следва да различават право от привилегия

Александровска болница ще може да закупи петте апарата, за които липсваше финансиране

Днес следобед дарителската платформа, през която бяха събрани парите за 5 респираторни апарата за Александровска болница, ще преведе на болницата събраната сума. Това съобщи пред "Хоризонт" Десислава Олованова, една от трите дами, инициирали кампанията „България за България”, която събра за броени часове средства за респираторите.

До казуса се стигна след като Александровска болница отказа дарение под условие.

Казусът е много сложен и много деликатен. Всяка гледна точка си има основания. Ние не искахме да коментираме или да морализираме, обясни пред „Хоризонт” Десислава Олованова.

В мирно време, когато си дарител, може да поставяш условия. Между другото, парите за Софийския университет са дарени под условие от братята Георгиеви. Да поставяш условие, когато даряваш пари, е нормално. Проблемът е, че когато имаш форсмажорна ситуация, хората трябва да правят разлика, и дарителите в това число, между право и привилегия. Привилегиите са възможни тогава, когато обществото се намира в своя нормална фаза на функциониране. Привилегията да бъдеш дарител и да се възползват твоите служители, когато няма наплив от болни, е нормална. Но когато имаме форсмажорна ситуация и всеки може да се окаже болен, тогава привилегиите не действат. Действа правото, а по право лечение трябва да получи абсолютно всеки, независимо дали е дарител или не”, коментира Десислава Олованова в предаването "Хоризонт до обед".

Дамите приели условието като недомислица от страна на дарителя. Всички ние сме изключително стресирани и уплашени и бързо трябва да свикваме с новата обстановка около нас, правим грешки или действаме необмислено, обясни Олованова. Подтикът да съберем тези пари дойде от това, че случайно разбрахме, че тези пари ги няма”, сподели тя.

В момент, в който няма апарати и няма откъде да се купят, дори да разполагаме с пари, се оказва, че от Александровска болница са били далновидни и бързи и са успели да договорат 15 апарата на изключително ниска цена, преди да намерят финансирането за тях, обясни Десислава Олованова.

„И те са много качествени, те са японски. На много ниска цена. Те ги поръчаха. Започват да валят даренията. Целеви средства, дарени за апаратите, покриват 10 от тях. Пет остават без финансиране. Аз предполагам, че ако тези пари не бяха събрани по този начин, държавата щеше да финансира въпросните 5 апарата. Директно се обадихме в Александровска болница, предложихме им да им съберем парите, защото бяхме сигурни, че имаме капацитета – и трите по един или друг начин сме в сферата на маркетинга и комуникациите. Нашите бизнес проекти са доста намалели заради ситуацията и трябваше някак си да си канализираме енергията. Така започна кампанията”, разказа още тя.

Какви дарители са се включили?

1515 души са дарили, по-голяма част от тях не са си написали имената, а са просто анонимни дарители. Между тях има хора, които са дарили по 5 евро. Платформата емного удобна за ползване. Има много хора, които са дарили по 200-300 евро, а това не е малка сума за едно домакинство. На нас ни направи впечатление, че преобладаващата част са хора с по 100, 200, 300 евро. Това страшно много ни развълнува нас самите. Но има също така и дарители с 1000, 2000 евро, много от тях са анонимни дарители”, допълни Олованова.

Три от апаратите са платени именно от тези по-малки анонимни дарители, а другите два апарата от общо петте, останали зазакупуване, са били поети от двама корпоративни дарители без никакви условия. Евродепутатът Ева Майдел е дарила 3 хиляди евро и е съдействала за огласяване на кампанията.

Още за добрия финал на тази история слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна