Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите против „стеснения обхват“ на държавната подкрепа за бизнеса

| обновено на 23.03.20 в 17:02
Снимка: БГНЕС

Търговията на дребно, хотелиерството, ресторантьорството, транспортът, туризмът, спортът и културата са дейностите, които ще могат да получат подкрепа от държавата за изплащане на 60 процента от заплатите на служителите си с цел запазване на заетостта. Това предвижда проектът на постановление на правителството за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, спрели работа поради извънредното положение. Срещу силно стеснения му обхват се обявиха КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“.

В проекта на правителственото постановление се предвижда, само работодатели, които поради обявено извънредно положение със своя заповед, издадена въз основа на акт държавен орган, са преустановили работата на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители, да могат да получат средствата от държавата за покриване на 60% от заплатите на служителите си.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментира:

„Това постановление предвижда, от него да се ползват само предприятия, които вече са започнали мерки по затваряне, по освобождаване на работници и т.н. Т.е. губи се превантивният смисъл на тази мярка, да подпомогне съответните предприятия, така че да не се стига до затваряне или освобождаване на работници. Няма как от него да се възползват по-малки фирми. Не на последно място ние настояваме, средствата, които ще бъдат отпускани, да бъдат насочени директно към работниците“. 

Междувременно от КНСБ също излязоха с позиция, в която се подчертава, обхватът на действие на проекта на правителственото споразумение е силно стеснен. Всички производства, които понасят щети поради пазарни причини са извън обхвата. Пряко и косвено засегнатите фирми и предприятия са много повече.

Синдикалните и работодателските организации настояват да бъде създаден социално-икономически щаб към премиера Бойко Борисов по време на извънредното положение заради коронавируса. Това каза за „Хоризонт“ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Бизнесът и синдикатите очакват среща с министър-председателя, на която да поискат обсъждане на социално-икономическото състояние веднъж седмично.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!