Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 000 лв. ще струва лабораторията за изследване на Covid-19 в Пловдив

УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Над 300 000 лева ще струва лабораторията за изследване за  коронавирус, която ще бъде изградена на територията на Университетската болница „Свети Георги“  в Пловдив. Очаква се тя да е готова до 12 дни. След като беше обявена нейната стойност, бизнесменът Георги Гергов е направил дарение, което покрива сумата.

Вече са обсъдени офертите за доставка на специализираната апаратура, каза проф. Карен Джамбазов, директор на болницата:

„Не мога да обещая на този етап, че ще се изследват абсолютно всички. Към момента правилото е - хоспитализирани пациенти, но ако лабораторията успее да даде достатъчен капацитет, да се надяваме, че това ще облекчи много останалата лаборатория, която в момента е в Стара Загора“.

Ректорът на пловдивския медицински университет проф. Мариана Мурджева заяви, че е определен и екипът, който доброволно ще работи в лабораторията:

„Не само от Медицинския университет и УБАЛ „Свети Георги“, но имаме заявки от друга университетска болница. Имаме заявка и от Пловдивския университет, където един биолог също ще се присъедини към екипа и се надяваме, че при един минимум двусменен режим на работа ние ще можем да обработваме минимум 30 проби за деня“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!