Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция повишава мерките за борба с коронавируса

Общата каратина може да продължи още няколко седмици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще затегне мерките, наложени в борбата с коронавируса, като строго ограничава физическите упражнения и затваря повечето пазари на открито, заяви премиерът Едуар Филип в понеделник.

Министърът каза пред телевизия TF1 в интервю на живо, че по-късно ще подпише указ, забраняващ от вторник физически упражнения, като бягане на повече от един километър разстояние от дома, както и затваряне на пазарите на открито, въпреки че местните власти могат да поискат изключения в извънредни случаи.

Едуар Филип посочи, че мерките за карантина, които страната въведе на 17 март, могат да продължат още "няколко седмици" и посъветва гражданите да спазват стриктно правителствените правила за социално дистанциране. Според него глобите за нарушаване на правилата за задържане могат да се увеличат до 1500 евро.

Филип също подчерта, че властите не обмислят полицейски час за цялата страна, но добави, че въвеждането на полицейски час в определени части на страната "не е изключено". Що се отнася до други мерки, премиерът обяви, че пазарите на открито ще бъдат затворени, въпреки че местните кметове ще си запазят правото да ги държат отворени в определени случаи.

Последните данни показват ежедневно увеличение с над 20% в броя на новооткритите случаи на коронавирус, като броя на смъртните случаи нараства със 186 смъртни случая.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна