Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строги ограничителни мерки и в Кипър заради Covid-19

От утре в продължение на 3 седмици, до 13 април в Кипър рязко се ограничава движението на гражданите, затварят се редица обществени места, производствени и търговски обекти. В обръщение към нацията тази вечер президентът на страната Никос Анастасиадис обяви поредица от драстични мерки за противодействие на разпространението на коронавируса.

От 18 ч. утре в Кипър влиза в сила забрана за ненужно движение, като се разрешава само пътуване до и от работа, до супермаркет, посещение на лекар и аптека, банка, подпомагане на нуждаещи се граждани. Разхождането на кучета и спортни занимания се разрешават само до 2 души и то в района, в който живеят.

Излизащите във всички случаи трябва да носят лична карта или паспорт и допълнително доказателство за целта на тяхното движение. Подробности и начините за проверка ще бъдат обявени утре.

Прекратява се достъпът до редица обществени места – паркове, детски и спортни площадки, площади, места за пикник, язовири, плажове, пристанища.

Откритите пазари и всички търговски обекти на дребно се затварят. Изключенията ще бъдат посочени в заповед на министъра на здравеопазването утре.

Спират работите в строителството, освен тези на обекти от обществен интерес.

Забранява се на гражданите да посещават религиозни места като църкви, джамии и други места за поклонение.

„Държавата ще бъде безмилостна спрямо тези, които нарушават заповедите“, заяви президентът Никос Анастасиадис. На нарушителите ще се налага глоба до 150 евро.

В Кипър до момента, точно две седмици след началото на епидемията в страната, има 116 потвърдени случая, като рекорден брой – 21, бяха установени днес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени