Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония планира възобновяване на учебните занятия въпреки Covid-19

Японци със защитни маски си правят селфи на фона на цъфтящите вишни в парк в Токио - 22 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японското правителство се обявява за възобновяване на дейността на училищата в страната при изпълнение на редица условия, сред които активна вентилация на класните стаи и поддържане на физическа дистанция между учениците и учителите, съобщава БТА.

Плановете за възобновяване на учебния процес бяха обявени на пресконференция в Токио от министъра на образованието, културата, спорта, науката и технологиите Коичи Хагиуда:

"Ситуацията с коронавируса в страната не се е подобрила. Необходимо е да се проведе подготовка за възобновяване на работата на училищата, без да се отслабва режимът на предпазливост".

Според министъра властите се обявяват за възстановяване на занятията от началото на новата учебна година на 1 април. Ще има изисквания след отварянето на училищата да се спазват строги условия, сред които гаранции за редовно проветряване на класните стаи, избягване на препълването им и строго спазване на физическа дистанция между учениците и учителите. Също така редовно ще се измерва температурата на всички присъстващи в училищата.

В същото време министерството има намерение да изисква възобновяване на карантината в тези учебни заведения, в които се установят нови случаи на Covid-19, както и да се взима предвид разпространението на инфекцията в различните региони.

Във връзка с разпространението на коронавируса японското правителство отправи молба за затваряне на училищата и поставянето им под карантина на 2 март. Препоръката нямаше задължителна сила, но около 99 процента от учебните заведения я изпълниха. Същевременно в редица райони на страната учебните занятия продължиха, защото там не бяха установени случаи на коронавирус.

В момента в Япония има над 1800 установени случаи на зараза с Covid-19, от които 712 са пътници от круизния кораб "Даймънд принсес". Смъртните случаи са 52. В Япония се регистрират около 40 нови случая заболяването на денонощие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени