Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай вдига забраната за придвижване в Ухан и провинция Хубей

Китайци в град Ухан, провинция Хубей, на 20 януари 2020 г., преди да бъде наложена пълна карантина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната китайска провинция Хубей, където за първи път се появи смъртоносният коронавирус, ще вдигне ограниченията за пътуване след два месеца в изолация, заявиха местните власти във вторник, съобщи АФП.

Здравите жители ще могат да напуснат провинцията от полунощ във вторник, докато Ухан, първоначалният епицентър на епидемията, ще премахне ограниченията от 8 април.

Същевременно в Китай се увеличиха почти двойно „внесените“ случаи на Covid-19.

Затова от 25 март всички пътници, пристигащи в Пекин от чужбина, ще бъдат подлагани на РНК тест за коронавирус SARS-CoV-2, както и на карантина и наблюдение, за които новопристигналите ще трябва да плащат сами, предаде БТА.

В неделя беше съобщено, че Китай ще пренасочи всички полети до пекинското международно летище към 12 летища, разпръснати в страната, където пътниците ще бъдат подлагани на карантина и тестове, преди да им бъде позволено да се качат на други полети до Пекин.

Китай съобщи днес за нов дневен рекорд на внесени от чужбина случаи на коронавирус – 74, спрямо 39 ден по-рано. С тях общият брой на „вносните“ случаи достига 427.

Китай обяви и 4 местни инфекции, като една от тях е в Ухан, където 5 поредни дни нямаше нови заразени.

Заразените от коронавируса, пристигнали в Южна Корея, нарасна от 47 нас 67, съобщиха южнокорейските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Общият брой на заразените в страната се увеличи с едва 76 през изминалото денонощие. С тях общият брой надхвърли 9000.

В понеделник беше регистриран най-ниският денонощен брой на заразените в Южна Корея от 25 февруари - 64. Досега в страната от Ковид-19 са починали 120 души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна