Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 700 предпазни шлема произведоха във Варна, цената им 4 лв. за брой

Над 700 са първите предпазни шлемове, произведени от варненска фирма. Това съобщи за Радио Варна управителят й Николай Боев. Шлемовете ще бъдат изпратени до Община Варна, която от своя страна ще направи разпределението. Първите партиди ще бъдат изпратени на хората, които са на първа линия с борбата с коронавируса - лекари, медицински сестри, полицаи, социални работници, доброволци. С тях ще бъдат подсигурени и екипите, които са на контролно-пропускателните пунктове на входовете на Варна.

Материалът, от който са изработени шлемовете, е подобен на прозрачен плексиглас, но е по-тънък и здрав. Моделът е конструиран в рамките на половин ден. Производството е започнало в неделя, обясни Николай Боев. "Технологията е малко по-различна от тази на шлемовете на Министерството. Елипсата е малко по-голяма, за да е по-далеч от лицето на човек и той да не се изпотява", каза още Боев.

Официалната цена на един предпазен шлем е 4 лв. След като бъдат разпределени на институциите на първа линия, всеки ще може да си поръча, подчерта Николай Боев.

Около хиляда предпазни шлема на ден се произвеждат във варненската фирма.

Подробностите чуйте от интервюто на Даниела Стойнова с Николай Боев:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени