Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Като общество показваме здрав инстинкт

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

„Народите застават зад своите правителства. В тази своя уплаха те инстинктивно се хващат за надеждата, която властите им дават. Едни политически елити, изгубили доверие, сега отново получават кредит на доверие“. Това коментира пред БНР политологът Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“.

Международната асоциация направи експресно изследване във връзка с коронавируса, в което участваха близо 25 000 души от 28 държави в целия свят. Резултатите от допитването, направено чрез анкета, телефон или онлайн, показват, че повече от 2/3 от хората се тревожат за себе си и за своите близки. 3/4 твърдят, че са готови да жертват дори някои от своите човешки права, ако това ще помогне. Близо половината запитани се съгласяват, че заплахата от коронавируса може и да е преувеличена. Хората не знаят дали разпространението на този вирус е нечие умишлено дело, но по-скоро вярват, че не е.

Според политолога в такива моменти обществата нямат особено голям избор.

„Още преди обявяването на извънредните мерки наблюдавах, че хората показват узряване и поемат самостоятелен път към самоизолацията. Ние като общество показахме здрав инстинкт. В такива ситуации и политиците у нас показват правилните инстинкти. Имаме шанс да излезем по-силни от тази ситуация. Взехме мерки навреме, трябва да продължим да ги спазваме“, допълни Симеонов в предаването „Преди всички“.

По думите му светът не е свързан там, където трябва – на ниво власт.

„Всеки се самозатвори. Само че утре, когато мине всичко това, да не се окаже, че Европейският съюз е понесъл тежка щета в самото си сърце, в самото си единство. По отношение на икономиката ще трябва да се спасяваме солидарно, обаче“.

Интервюто с Първан Симеонов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!