Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок в продажбите на оръжие в Унгария

Снимка: Ройтерс

Петер Рощаш не иска да има повод да използва оръжието, което купува, но младият унгарски баща на едно дете се притеснява, че коронавирусът може да изкара най-лошото в някои хора, разказва в свой репортаж Ройтерс.

„Това е предпазна мярка“, споделя 33-годишният Рощаш, докато се реди на опашка пред малък магазин в Будапеща, който продава небойно въоръжение, за което не се изисква разрешително: „По-скоро искам да се смея после, отколкото да се окажа в ситуация, в която нямам нищо, освен пръчка от метла.

Унгарците търсят все повече начини да се въоръжат през последните седмици, опасявайки се от евентуално нарушение на реда при значителни липси на стоки на фона на пандемията.

Ограниченията за оръжие са строги в Източна Европа, както и на целия континент, но търсенето на леко въоръжение се увеличава заради заразата в региона. Асоциацията на чешките производители на оръжие съобщава, че собствениците на магазините регистрират по-голямо търсене и сериозно увеличение на продажбите.

По около 300 000 души имат лиценз за оръжие в Чехия и Унгария, които имат по 10 млн. Души население. Разрешителните не са необходими за някои по-леки видове оръжие.

„Продаваме пет пъти повече от нормален март“, коментира Габор Ваш, които има три магазина в унгарската столица, включително този, от който Рощаш си е купил газов пистолет.

„Можехме да продадем 15 пъти повече, ако имахме още пистолети със стоп-патрони, но ни свършиха“, допълва той.

В Унгария случаите на коронавирус са 167, 7 са жертвите, но премиерът Виктор Орбан заяви вчера, че реалният брой на заразените вероятно е по-висок.

Рощаш се опасява, че насилие може да възникне заради липси на стоки от основна необходимост, въпреки че правителството уверява, че няма подобна опасност. Но той е скептичен.

„Ако хората се карат сега за тоалетна хартия, какво може да стане по-нататък? Когато в магазините няма нищо, хората ще вземат каквото си поискат. Полицията не може да се справи с всяка дребна кражба“, казва Рощаш.

„Не планирам да убивам никого, но е успокояващо да имаш оръжие у дома“.

Но, дори малките оръжея, които не изискват разрешително, може да бъдат много опасни в погрешни ръце. Дори газовите пистолети може да бъдат смъртоносни от малко разстояние. Ваш казва, че интересът не спира тук:

„Хората са полудели. Трупат всичко, за което няма нужда от разрешително. Газови пистолети, със стоп-патрони, дори неща като арбалети, които може сериозно да нараняват“.

Унгарската полиция и правителство все още не са коментирали тенденцията.

Продажбите на оръжия и муниции са скочили и в САЩ на фона на опасения от безредици при влошаване на ситуацията с пандемията. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!