Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия: Островът – символ, експеримент и приключение

Европейските острови и островите в България

Остров „Св. Анастасия“ в Бургаския залив в Черно море
Снимка: БГНЕС

Без да е пищно екзотичен, както островната зона между Тропика на Рака и Тропика на Козирога, Старият континент също може да се похвали със сложна брегова линия и любопитни, далеч не само за туристите, острови.

Остров „Ибиша“ в река ДунавЗа някои от най-интересните, сред които се откроява най-значимата по площ островна група на Британските острови с най-големият от тях – Великобритания, разказват Димитър Желев, Николай Симов и Марио Лангуров. Техният увлекателен разказ продължават и други гидове от тази радиопоредица, които споделят своите непосредствени впечатления и ценни познания за норвежкия архипелаг Свалбард (по-известен в някои страни с нидерландското си название Шпицберген), за германския остров Хелголанд в Северно море и за наследника на древната Критско-Минойска цивилизация – гръцкият Крит в Средиземно море.

В това своеобразно пътешествие поспираме за кратко и на някои от най-важните български островни спирки в Черно море и по течението на река Дунав, а наши водачи са биолозите и любители на приключенията Стоян Лазаров и Асен Игнатов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!