Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикално вдъхновение в нощта – хандпан за напреднали с Бъни и Дани

Лек по време Ковид-19 самота - имат ли звук летящите чинии

Петър Йорданов - Бъни

Светлината е оскъдна. Студено е. Нежна мелодия се прокрадва в полумрака и докосва слуха. Неин композитор и изпълнител е Дани – Даниел Младенов или един от двамата хандпан майстори – гости на „Изотопия“. Този разказ започва също толкова странно, колкото и отминалият брой на Автономията за слушане, защото за първи път в нашата история, студиото е изнесено на паркинг зад затворено кино в столицата

Докато екипът звукорежисьори се лута с радиоколата в търсене на най-подходящото място за това приключение, ние се запознаваме с Дани и чакаме Бъни – Петър Йорданов. Всъщност, ето го и него – мултиинструменталистът, който няма нужда от представяне. Вече има написан албум Bunyverse, а и сме го виждали и слушали неведнъж на сцената като част от множеството проекти, в които участва. Бъни идва заедно със своя хандпан и столче, на което да седне, за да може да постави инструмента в скута си и да свири.

Причината за цялата тази сложна организация са ограничителните мерки срещу разпространението на Ковид-19, заради които Бъни и Дани не могат да ни гостуват в студиото. Поводът да се срещнем с двамата музиканти е организираният от тях Хандпан фест в София, насрочен за 11 април (който вероятно няма да се състои заради извънредното положение в страната). Но нищо не може да спре музиката. Нас също!

Как се свири на „летяща чиния“?

Хандпанът или хангът „е музикален перкусионен инструмент от групата на металните идиофонни инструменти, е описанието, което може да намерим в Уикипедия. Дани си е разпечатал информация оттам, макар че изобщо няма нужда от нея. „Хандпанът е сравнително нов инструмент за човечеството, както и новите вирусни частици“, шегува се хандпан любителят. Инструментът, който прилича на летяща чиния, става известен около 2000-та година. Той е с фиксирани тонове, а когато човек докосне инструмента, той резонира в избрания от него тон. С времето инструментът еволюира и сред най-новите хандпани има и такива, които имат над 20 тона.

Петър Йорданов - Бъни

Инструменти, подобен на ханга, са удото и стилпанът, които се използват в индийската култура. В крайна сметка корените на маймуната и на човека да бие по една ламарина са от много по-отдавна“, каза още Дани. Убеден е, че всеки може да се научи да свири на ханга, защото инструментът е много интуитивен и със сигурност може да „съблазни“ и любители – музиканти, които нямат професионално образование.

Има едни индонезийски инструменти, които наподобяват ксилофон, но за разлика от неговите плоски клавиши, при тях са „едни кръгчета“, също като на хандпана, поясни Бъни. Според него хандпанът обединява в себе си различни видове инструменти. 

„За слушателите, които не са виждали такъв инструмент, това е "летяща чиния" с кръгли зонички. Всяка от тях е отделен тон. Моят е с осем, на Дани – с повече“, обясни още Бъни, който е първият хандпан майстор в България.

Първият хандпан майстор у нас и неговият първи ученик

„Много време си мечтах за такъв инструмент“, каза Бъни, помолен да разкаже как в него се запали искрата да свири на хандпан. Историята не започва с „имало едно време“, а с хандпан в ръцете на един чуждестранен музикант пред Народния театър. Мелодията възпламенява мъничка искра в душата на Бъни, от която избухва огромен пожар. Мултиинструменталистът е убеден, че това ще е следващият инструмент, който ще проучи. Преди да го докосне и разучи лично, Бъни търси информация в интернет и се опитва да намери инструмент, с който да експериментира. Това обаче отнема време, защото успява да си купи собствен ханг години по-късно. Първо се включва в списък на фирмата – производител, но се сдобива със своя инструмент преди да дочака реда си.

Бъни е първият хандпан майстор у нас, Дани – неговият първи ученик. „Поръчах си ханг от Виетнам, а един приятел музикант ме свърза с Бъни. Каза ми, че май само Бъни свири на летяща чиния в България“, с усмивка разказа Дани и направи уточнението, че е самият той е ветеринар по професия и работи във фармацевтична компания.

Петър Йорданов - БъниДа те замерят с пари!

Сега ще се върнем назад във времето. Август, жега и купон с приятели на столичната улица „Иван Шишман. 

„Веднъж ме поканиха да свиря на рождения ден на магазин „Мухоморка“, която вече не съществува“ – с тези думи Бъни ни въвежда в една от любимите си летни ханг истории. „На тротоара, то няма къде другаде. Лято. Готино е! Бяхме с един приятел и си свирим. По едно време са появи една баба от балкона. Гледа ни известно време и метна един плик“, продължи Бъни. „Ама, какво?! Ние продължихме да си свирим. Решихме, че ако нещо не ни каже пряко, няма проблем. След малко тя метна още един плик. Имаше писмо и пари. „Момчета, пълните ми душата“, беше написала бабата. Метна по нас общо три банкноти по десет лева“, каза още Бъни.

Металика и Бетовен на хандпан?! Обещано!

Често музиканти, които свирят на хандпан, се събират в кръг и започват да импровизират заедно на инструментите си. Те го наричат „circle“ – кръг. И тъй като хора, които обичаме тежката музика знаем, че „circle“ може да означава и пого на метъл концерт, питаме: „Може ли да се изсвири „Seek and Destroy“ на Metallica на ханг?“. 

„Аз не съм в такова настроение и подхождам доста егоистично към музиката. Предпочитам нежните мелодии“, отвръща Бъни. Въпреки това обяснява, че в комбинация различните хангове могат да претворят изключително разнообразни музикални стилове. „Ще му сложиш един дисторшън и готово“, допълва Бъни и обещава – ако тази година не успее, догодина да има не само ханг фест, но и „Seek and Destroy“ на хандпан.

А може ли да изсвирим класическо произведение, например на един от любимите на екипа на „Изотопия“ композитори Лудвиг ван Бетовен? „На хандпан могат да се изсвирят простички неща, защото инструментът е ограничен откъм тонове. Но може да комбинираш инструменти. Например – от този взимаш Фа Диез, от другия – Си примерно и сглобяваш за произведението, което искаш да изсвириш“, пояснява още Бъни, а Дани го допълва - просто трябва по-голям circle.

Навън е още по-студено. Светлината все още е оскъдна. Дори охраната напуска столичния паркинг, но на нас ни е готино благодарение на Бъни, Дани и техните хандпани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна