Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агроексперт: Трябва да се създаде експертен кризисен щаб по продоволствията

Снимка: БНР

"Трябва да се създаде експертен кризисен щаб по продоволствията". Това каза пред БНР агроекспертът Красимир Кумчев и обясни, че е необходим, защото сме във война. Той посочи няколко конкретни мерки, които са необходими:

"Фирмите, доставчици на фуражи, семена, торове, препарати за растителна защита, на капкови системи, да осигурят всичко, което е необходимо до края на 2020 година. Второто – Министерството на земеделието и ДФ "Земеделие" да разработят схема, която да способства да се увеличат площите със зеленчуци. Каквото трябва да се направи, за да осигурим храна, трябва да се направи в следващите 30-40 дни. След това ще е късно".

Кумчев посочи и трета мярка, която засяга консервните комбинати: "Да се разработят механизми, така че произведеното от българските производители да се изкупи от консервните комбинати".

Според него трябва и сериозна мярка, касаеща сезонните работници в селското стопанство, защото те пътуват от цялата страна, а и всеки ден се транспортират до земеделските площи, които те обработват.

По думите му агросекторът ще бъде най-малко засегнат от кризата.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Красимир Кумчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!