Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Гавриил: Да отменяме служби ще бъде по-страшен вирус за хората

Сега в храма идват само тези, които не могат без църквата, каза той

Ловчанският митрополит Гавриил
Снимка: БГНЕС

"По време на епидемията в храма идват само хората, които не могат да живеят без църквата. Те не биха искали никой да им се пречи в църковния живот и в светите тайнства". Това каза пред БНР Ловчанският митрополит Гавриил. Той посочи, че в храмовете се извършва дезинфекция на иконите, и на подовете, проветрява се пространството.
"Да отменяме служби ще бъде по-страшен вирус за хората, които живеят с църквата, отколкото е коронавирусът", каза митрополитът и отново заяви, че няма удостоверени в историята случаи на пренасяне на зараза чрез църковна утвар.  
По думите на митрополит Гавриил свещениците не задължават никого да ходи на църковните служби и да приема причастие, което е едно от светите тайнства. 
"Православната църква е на 2000 години и колко случаи на епидемии е преживяла. С литии и молебен те са били прекратявани. Това е доказано. Ние не можем да се откажем от това, което Господ ни дава като средство за изцеление и за помощ", каза още Ловчанският митрополит.
Митрополит Гавриил изтъкна благотворното влияние на камбанния звън и съобщи, че от Деня на Благовещение, 25-и март, в Ловчанската епархия се въвежда ежедневно тържествено биене на камбаните на храмовете в 12:00 часа, което ще продължава по 2 минути.
Не е насрочена среща на Светия синод с Националния оперативен щаб, посочи Ловчанският митрополит. Той категорично заяви, че не е съгласен да се затварят църквите, но изрази увереност, че ще се постараят във всички храмове да бъде въведен ред, според изискванията на оперативния щаб.
Цялото интервю на Снежана Иванова с митрополит Гавриил в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна