Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен отскок на европейските акции, ръст на американските фючърси до лимита от 5%

Световните фондови пазари опитва солиден отскок след бруталните разпродажби през последните дни и седмици с оглед на новата вълна от огромни по размер парични и финансови стимулиращи мерки, целящи да ограничат вредното икономическо влияние на пандемията от коронавирус.

Вчера Германия обяви мащабен стимулиращ пакет за 750 млрд. евро, докато Федералният резерв на САЩ предприе безпрецедентна стъпка за директно предоставяне на кредити за американската икономика и домакинства, както и неограничена във времето и в размера програма за "количествени улеснения" (за покупки на ценни книжа).

Европейските борси последваха позитивна азиатска търговия по-рано днес и също отвориха със силни повишения, като в ранния следобед общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 5%, германският Dax 30 - с 6,3%, френският CAC 40 - с 4,8%, италианският Mib - с 5,7%, испанският Ibex 35 - с 4,25% и британският FTSE100 - с над 4%.

Инвеститорите обаче продължават да са силно притеснени от растящият брой на заразените и на починалите от коронавируса в Европа и по целия свят и вероятно очакват с нетърпение последните 24 часови данни за случаите от Италия, след като през предходните два дена се забелязва известно намаляване на броя на заразените и на починалите от Covid-19. Те се надяват, че на Апенините може би е преминала най-агресивната фаза на смъртоносната вирусна пандемия.

В същото време участниците на европейските фондови борси сякаш игнорираха представеното във вторник последните бизнес проучвания на агенция IHS Markit, което показа, че вирусната пандемия срина през март икономическата активност и в частност в сферата на услугите в еврозоната и във Великобритания до рекордни дъна, които подминаха дори дъната от последната глобална финансова криза през 2008 - 2009 г.

Фючърсите на американските фондови индекси пък удариха по-рано пре деня лимита от 5%, което доведе до преустановяване на тяхната извънборсова търговия в очакване на старта на Уолстрийт след броени минути.

Фючърсите на DJIA покачиха с 5,03%, на Nasdaq100 - с 5,37% и тези на S&P500 - с 5,09%. По този начин беше надвишен техния дневен ценови диапазон от +/- 5% и поради търговия извънборсовата търговия беше прекратена предсрочно.

Подкрепа за този ръст оказаха както агресивните мерки на Федералния резерв, така и сигналите, че управляващите във Вашингтон са близо до постигане на сделка между републиканци и демократи в двете камари на Конгреса на САЩ относно предложеният от администрацията на Тръмп икономически спасителен пакет за 2 трлн. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна