Eмисия новини
от 10.00 часа

Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита

Снимка: eplus.bas.bg

Съвместните разработки на учените от БАН с техни колеги от партньорски организации, включили се при осъществяването на Националната програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“, са си поставили амбициозни цели в името на едно по-чисто бъдеще, което да оставим на децата си. Сред тях са нови технологии за съхраняването на енергия от възобновяеми енергийни източници, по-ефективни методи за улавянето и оползотворяването на въглеродния диоксид, постепенно внедряване на водорода като енергия в транспорта. 

За какво по-конкретно става дума, разбираме от разговорите на Катрин Димитрова с директорката на Института по електрохимия и енергийни системи при БАН проф. Евелина Славчева и с нейния колега Благой Бурдин, който конкретизира работата по един от тези проекти – демонстрационен тролейбус с батерия-горивна клетка, която играе ролята на хибриден удължител на пробега на водород. Очакванията са този самостоятелен пробег да достига до 100 километра.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от