Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телониъс, Паноника, Джон Бийсли, МОНКестра

Джон Бийсли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Джаз клуб” съдържа пиеси от продукцията “MONK'estra vol. 2” или „Джон Бийсли представя „МОНКестра, издание 2“, албум от 2017 година, който дълго време ще е актуален през третото хилядолетие с различния и модерен прочит на пиесите на Телониъс Мънк, през погледа на аранжора – диригент Джон Бийсли. Тук не става дума за известния американски актьор, а за неговия по-млад съименник, трето поколение музикант John Beasley. Роден е в Луизиана през 1960 година. Майка му е преподавателка по музика и диригент на малки и големи музикални формации. Редовно е имала необходимост от изпълнители на различни духови инструменти и нейният син (и по необходимост) се научава да свири на тромпет, обой, саксофон, флейта, а след това – на барабани и пиано. Навлизайки в професионалното висше музикално общество, Джон Бийсли работи с Фреди Хъбърд, Майлс Дейвис, Джордж Дюк, Даян Рийвс, „Стийли Ден“, Чака Кан. 

По-късно става активен фактор в легендарния институт „Телониъс Мънк“, който днес вече е наречен „Хърби Хенкок“ (?!). Очевидно, склонността към преименуването е присъща и за други географски ширини... Само припомням, че Мънк е най-изпълняваният автор в цялата столетна история на джаз музиката. В срещата ни звучи и неговата пиеса „Паноника“ (Pannonica), посветена на благодетелката Ника Де Кьонигсвартер (Baroness Kathleen Annie Pannonica de Koenigswarter), „добрата фея на джаза“, произхождаща от фамилията Ротшилд, обезнаследена заради проявеното съчувствено благородство към американските джазмени. 

Стоян Гяуров пише за нея: „Сред фауната от странни птици, обитавали планетата на джаза и столицата й Ню Йорк, една от най-странните трябва да е била баронеса Паноника де Кьонигсвартер – жена, любовница и майка, ангел хранител и вездесъщ покровител на борещите се за работа и признание джаз музиканти от 50-те години до смъртта си през 1988. В нейния апартамент умира Чарли „Бърд“ Паркър, тя спасява от затвор Телониъс Мънк и го приютява заедно със семейството му, а кой знае как щяха да свършат Бъд Пауъл, Коулман Хокинс, Бари Харис и безброй други едва кретащи таланти, ако не беше всеотдайната помощ на боготворената от тях и възпята в повече от двайсет композиции Ника…“

Музиката на Телониъс Мънк с оркестър „МОНКестра“ и Джон Бийсли ви очакват. Добре дошли сте.

Джаз клуб - 2 април, четвъртък, 23.00 - 24.00
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна