Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хранителната банка е готова да съдейства на общини, производители и търговци

В извънредно положение е още по-важна грижата за уязвимите групи

Снимка: bgfoodbank.org

Българската хранителна банка апелира общини и компании за хранителни продукти да потърсят услугите ѝ в настоящата кризисна ситуация, за да стига максимално количество излишна храна до хора, които се нуждаят.
 

„Дори с ограниченията, които в момента са наложени на всички, в тази обстановка ние сме на своето място. Колкото храна стигне до нас, нашата задача е да я разпределим максимално бързо, евтино и навреме именно до тези хора”, каза пред "Хоризонт" изпълнителният директор на организацията Цанка Миланова.

Хранителната банка продължава да работи по обичайния си алгоритъм, увери тя.

„Продължаваме да работим с онези дарители на храна, които имат излишък. Ресторантите обикновено не са сред дарителите на храна, но виждам, че се организират по места възможности храна, която има при тях, да достига директно до хора, които се нуждаят”, обясни тя.

В нормални условия месечно дейността на банката за дарена храна обхваща около 8 хиляди българи от уязвими групи, сега потребността расте, отчита Цанка Миланова.

Вчера например в склада на банката един от големите корпоративни дарители е доставил 11 хиляди млечни продукти, защото сутринта са разбрали, че това е поръчка, която няма да могат да реализират. „Отказана е, но храната е налична и наистина е разумно и смислено да се подходи по този начин – тя да стигне чрез нашата мрежа до хората, които се нуждаят от нея”, посочи Миланова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени