Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ненчев: Ако пандемията се разшири, може да се стигне до масови безредици

Ексвоенен министър иска изземване на оръжията, ловците несъгласни

Васил Василев: Пришиват ни към опасни сценарии

2
Снимка: Ройтерс

Правителството да изземе огнестрелното оръжие от гражданите за времето на извънредното положение – това предложи бившият военен министър Николай Ненчев в свой личен профил в социалните мрежи. Той обосновава предложението си с възможното напрежение, което може да се получи заради ситуацията с коронавируса.

Бившият министър на отбраната посочва, че по време на извънредното положение правителството трябва да прекрати и дейността на неправителствени организации и военни съюзи, за които има данни или се предполага, че действат като паравоенни организации.

„Призовавам да изземе наличното, тъй като се касае за извънредни мерки. Когато се касае за извънредни мерки, държавата трябва да поеме контрол върху сигурността на гражданите”, пише бившият министър на отбраната. 

Николай Ненчев Снимка: БГНЕС

Ненчев не изключва ако пандемията се разшири, да се стигне до масови безредици и допълва, че би било изключително опасно, ако хората разполагат с оръжия.

„Много силно се безпокоя от връщането на онези мутренски години, когато въз основа на други обстоятелства хора, въоръжени, разполагайки с властови ресурс, успяха да вгорчат живота на много хора, взеха контрола от държавата и наложиха своя ред”, отбелязва в позицията си Николай Ненчев.

В приетите текстове на антикризисното законодателство няма записано изискване за изземане на оръжие. В рамките на извънредното положение МВР не е съобщавало дали се прекратяват процедурите по придобиване на оръжие. Според Ненчев обаче не става въпрос за тези случаи, а за такива, за които дори като министър е предупреждавал премиера Бойко Борисов. 

„Бях споменал за паравоенни формирования, които и докато бях министър, настоях пред премиера да бъде свикан извънреден съвет по сигурността и да бъде разгледана тяхната дейност. Виждам, че те са въоръжени и във всеки конкретен момент биха могли да се възползват от тази ситуация. И когато се касае за кризисна ситуация, за извънредни мерки, тези хора доброволно трябва да отидат и да предадат оръжието си”, смята Ненчев.

Според него след решение на парламента МВР трябва да вземе и ловното, и спортното оръжие, както и оръжието на частни притежатели с разрешителни.

Снимка: БГНЕС

Ненчев не прави разлика по същество между паравоенните организации и ловците, обединени в неправителствени организации като ловните сдружения, подчерта в предаването „Преди всички” Васил Василев, председател на Националния ловно-рибарски съюз.

Тези намеци, че е възможно възникване на безредици, едва ли не хора с оръжия да превземат контрола в държавата означава, че той предрича крах на институциите, на системите в държавата и неспособност на нашето правителство да овладее задаващата се криза за овладяване на Covid-19 и последващата я, вероятно не по-лека, икономическа и социална криза. Оставам с усещането, че г-н Ненчев ни пришива към едни много тежки сценарии: има някакъв дълбок заговор за овладяване на държавата от силови и мрачни структури”, коментира Василев пред БНР.

Васил Василев заяви, че подобно изказване в момента „създава ненужни страхове в обществото” и изказа предположение, че вероятно се търси „някакъв тип евтин политически популизъм”.

Българските ловци са представителна извадка на обществото – в редиците им има както високообразовани и квалифицирани хора, така и такива от средния ешелон, изтъкна Василев. „Не можем да обвиним по същество тези 130 хиляди български граждани, че те са убийци, мародери и че ще превземат с оръжието си държавата. Това е несериозно.”

Васил Василев цитира данни, според които по-малко от 1% от престъпленията, извършвани с огнестрелно оръжие, са тези със законно притежавано такова. „Недопустимо е да изземем правата на граждани, които спазват обществения ред, спазват законоустановените норми, защото някой има страхове и притеснения”, допълни той.

Детайли по темата - в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия