Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театрално караоке за децата от днес

"Детска театрална занималня - Пейте с нас" започнаха днес от екипа на Държавен куклен театър-Варна. Василева и Боян Стоянов са актьори от Държавен куклен театър – Варна, които от дни събират децата пред мониторите, с онлайн инициативите „Детска театрална занималня“ и „Приказка за теб“.

Евгения, Боян и техните колеги снимат в домашни условия интересни клипчета, които след това качват във фейсбук страницата на Държавен Куклен Театър-Варна в 10 ч. и в 15 ч. всеки делничен ден. А онлайн приказките, които се излъчват в събота и неделя от 11ч., се снимат през седмицата. 

Така всеки един от тях се чувства съпричастен към децата, които стоят по неволя вкъщи.

От днес, 25.03 започвате и нещо съсвем ново, своеобразно театрално караоке. Така децата ще могат да правят заедно с вас от любимите си неща. Как решихте да направите и "Детска театрална занималния - Пейте с нас"?

Боян Стоянов: Искаме темите в „Детска театрална занималня“ да са най-разнообразни, да не се придържаме само към направата на кукли и представяне на любопитни факти. Така се роди идеята на моята прекрасна колежка и съпруга Евгения Василева, да направим едно малко караоке за децата с любими песни от нашите спектакли от репертоара в театъра. И така като най-близка до нея и като автор на текста тя избра песента от "Трите феи" един от успешните спектакли миналия сезон, който все още играем. Там един от героите се казва Капчо (на снимката куклата със сините дрехи), малък палавник, но голям сладур и симпатяга, който има една страхотна и лесно запомняща се песен, с която даваме началото на караоке инициативата.

Евгения Василева: Времето е подходящо да дадем старт с тази песен, защото тя звучи така "кап тук, кап там" (пеят). Един път бях тръгнала за репетиция, когато ми се обадиха че тя ще се отложи с няколко часа и аз с колата си спрях на един паркинг пред парка в Аспарухово и гледах капките по стъклото на колата. Песента започна да се ражда в главата ми, взех много бързо лист и си казах "кап тук, кап там, локвите обичам, на белите капитан - Капчо се наричам".  След това композитора на ДКТ-Варна Иван Кръстев създаде музиката. За моя огромна радост песента се възприема изключително топло от децата. Това, което знам и наистина ми е много приятно да го чуя е, че година след като сме играли представлението в детските градини, когато започва да вали дъжд децата отиват на прозорците и започват да пеят тази песен. Само че пеят основното "кап тук, кап там", останалата част от текста не са запомнили. Сега ще имат възможност да я запомнят и когато отново дойдат в театъра да гледат любимото си представление, ще могат да пеят заедно с нас.

А вие как се справяте у дома, цялото семейство? Навярно ви е по-лесно като актьори да поднасяте атрактивно и игрите, и ангажиментите? 

Евгения Василева: Да кажем ли истината? (смее се)

Боян Стоянов: На нас ни е точно толкова трудно, както и на всички останали родители с децата вкъщи когато са уморени или когато кипят от енергия и имат нужда от постоянно внимание. Да, понякога може би имаме повече фокуси, които да извадим от джоба си.

Евгения Василева: Да

Боян Стоянов: Но не винаги те действат. И ето например сега, в тези условия, в които трябва да работим от вкъщи и правим тези видеа, макари с леко любителски нюанс, все пак е трудно да кажеш на 3-годишното дете да пази тишина, да не тича, да не бута, да не шуми (смее се). Понякога успяваме да ги вкараме в нашата работа, но това не винаги се получава и има успешен край. 

Евгения Василева: Трябва да видим плюсовете на тази ситуация, в която се намираме в момента. да, много е трудно да се съчетава работа, домакински задължения, особено за нас майките, и грижи за децата. Но нека извлечем ползите! Страхотна е тази свобода, която имаме, просто трябва да се организираме.    

Боян Стоянов: Най-малкото в отношение да развиваме духовно своето същество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия