Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медсестра от неврохирургията на УМБАЛ "Св. Георги" е с COVID-19

Болната е била контактна с много хора

| обновено на 25.03.20 в 16:32

59-годишна превързочна сестра от Неврохирургията на УМБАЛ „Св. Георги” е една от двамата новозаразени с коронавирус в Пловдив. Състоянието ѝ е средно тежко, има температура и леки грипоподобни симтоми. 

Жената има придружаващо системно заболяване. Тя се е почуствала неразположена още в неделя и си е останала вкъщи. Била е обаче в контакт с почти всички пациенти и медицинския персонал. 

Затова Клиниката по неврохирургия в болница "Св. Георги" се затваря за почистване и дезинфекция. Под карантина се поставя целият персонал, проби се вземат и от 20-те пациенти. 

Това съобщи директорът на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Танчева - Манчева след днешното заседание на Областния кризисен щаб. 

 Тя обясни, че вторият нов случай на COVID-19 е на 35-годишен пациент, който е настанен в Инфекциозна болница.

Мъжът се е самоизолирал, но след  след като е почувствал задух е приет в клиниката и е лекуван с хлорохин. Той е в средно тежко състояние.

Д-р Ваня Танчева-Манчева подчерта, че и в двата случая за заразени медици в Пловдив - лекарят от частната болница "Пълмед" и медицинската сестра от УМБАЛ "Св. Георги", те са проявили самоконтрол и съзнание да не заразят колегите си. 

Те са се самонаблюдавали и при най - малката симптоматика са си останали вкъщи. Благодарение на това е предотвратено по - голямо разпространение на заразата, коментира директорът на здравната инспекция. 

От близо месец цялото РЗИ - Пловдив е изцяло мобилизирано и работи за ограничаване на процеса на заразата. Екип от "Противоепидемичен контрол" на инспекцията сега е в Неврохирургията на УМБАЛ "Св. Георги", обясни д-р Танчева - Манчева.

Тя обаче посочи, че при по - интензивно развитие на болестта РЗИ - Пловдив ще има нужда от подкрепа.

Не очакваме резултати от нови проби в Пловдив. Все още се чака резултатът на бебето със съмнения за коронавирус, заяви д-р Танчева-Манчева. 

Тя отново предупреди да не се струпват много хора на едно място. Здравните инспектори следят също дали се спазва дистанцията от минимум един метър между гражданите.

Проучени са всички пътували на предните и задните седалки в самолета със заразената жена от Карлово. Те са 7 души. Идентифицирани са, издирени са общопрактикуващите им лекари и са взети необходимите марки. Сред пътниците един е от Стара Загора, друг от Бургас - и техните джипита са предупредени, съобщи д-р Танчева - Манчева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!