Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков: Нова политическа класа няма да се появи по време на кризата

От политическия хоризонт идва единствено макиавелизъм

| обновено на 25.03.20 в 17:58
Георги Киряков
Снимка: Кирил Чобанов

Може ли българската политическа класа да бъде опора и пример в момент на криза и трудности и да даде адекватна защита и управление на хората? Има ли благи вести на Благовещение от политиката, коментира в "Нашият ден" политологът Георги Киряков:

"Благи вести в политиката трудно може да има. Това, което идва от политическия хоризонт, е единствено и само чист макиавелизъм – изпълняват се действия, които да предотвратят възможни негативни последици от гледна точка на избирателите. 

Политиката е такъв тип занимание човешко, в което религията и вярата почти нямат място, или може би само като параван за някакви конкретни действия."

Нов политически модел в световен мащаб

"Ключово в развитието на обществата става виртуалното пространство  заради карантините, заради блокадите, заради настояванията на политиците хората да си стоят по домовете. Няма как да се получава каквато и да било комуникация и да се задържи нивото на общуване между хората, ако в момента не съществуваше виртуалното пространство, интернет и социалните мрежи. Развитие в тази посока ще видим в политическия дневен ред на отделните правителства. 

Ако обаче решат да се върнат към аналогов тип комуникация, няма да има нов политически ред. Особено в България. Защото българските политици са много внимателни, когато става въпрос за развитие на дигитални комуникации и дигитално общество, електронно правителство, електронно гласуване.

В тази ситуация е много важно дали правителството ще предприеме стъпки за въвеждането не просто на машинно гласуване с физическо присъствие в някаква избирателна секция, а електронно гласуване през домашния компютър вкъщи. Това са по-скоро благи очаквания."

Политическите лидери и обществените настроения

"В зрелите демокрации има сериозна чувствителност към обществените настроения. Не че тук я няма, но е малко "командно". От една страна, много държим на общественото мнение, а от друга страна, гледаме така да контролираме нещата, че да не се стигне до някакъв тип революция – избирателна или улична. Но е възможно в тази ситуация, в която не се мисли задълбочено за икономическите последствия от тази криза, да се стигне до някакъв тип "френска революция", която да измете настоящия политически елитНачинът на мислене при нас не се е променил от 1989 г.

Икономическите мерки

"Ще кажа направо – като във война – който оцелее, оцелее. Мерките, които предлага правителството в икономическата сфера, са като по верме на война. Ние се хвърляме на бойното поле, ако оцелееш, оцелееш. Ще разказват спомени оцелелите след икономическата криза, която неизбежно ще настъпи." – каза Георги Киряков и подчерта, че нова политическа класа няма да се появи по време на кризата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!