Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аспарух Аспарухов: Думата солидарност трябва да е в култ към днешна дата

Снимка: Ани Петрова

Кметовете по места започнаха да въвеждат собствени мерки за облекчаване на принудително затворения бизнес на тяхна територия. 

Аспарух Аспарухов, кмет на Божурище от 2007 до 2015 година, в момента общински съветник, каза пред БНР:  

„Думата солидарност трябва да е в култ към днешна дата, защото сме в ситуация, която никой не е очаквал... Общинските бюджети в капиталовите разходи трябва да бъдат блокирани. Днес трябва да помислим за този, който е до нас. Всички говорят от позицията на големия, който разполага с финансови ресурси, а днес трябва да кажем, че малкото предприятие не разполага с резервни ресурси, те не са се застраховали за такава ситуация“.

Според него средствата трябва да бъдат правилно насочвани в посоката, която днес е основен проблем – преодоляване на пандемията:  

„На базата на преодоляната ситуация да започнем да надграждаме и да влезем в режима, в който сме ние, общините. Държавата трябва да поеме основната отговорност за оцеляването на всеки един малък в тази ситуация. Богатството на една държава са хората преди всичко“.

В предаването „12+3“ Аспарухов подчерта, че местните структури на властта са най-запознати с вътрешните възможности на общините като средства и като ресурси.

Интервюто с Аспарух Аспарухов можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна