Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард призова Еврогрупата да обсъди емитирането на съвместни "корона облигации"

Кристин Лагард, ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард призова министрите на финансите в еврозоната "да обмислят сериозно еднократното емитиране на съвместен дълг посредством т.нар. "корона облигации" (coronabonds)".

По време на видеоконференция във вторник вечерта г-жа Лагард поиска от Еврогрупата сериозно да обмислят еднократния емисия на съвместен дълг чрез европейски "корона облигации", за да се помогне за борбата с пандемията от коронавирус", заявиха четирима участници на срещата, цитирани от Ройтерс.

"Тя каза, че трябва сериозно да помислим за това, съвместно с използването на инструментите на Европейския спасителен механизъм (ESM - спасителния фонд на еврозоната). На този етап Еврогрупата не е обсъждала взаимното обединяване на дълга", отбеляза един от служителите, участвали на срещата.

Друг от участниците потвърди, че Кристин Лагард е представила идеята, но каза, че тя се е натъкнала на опозиция от Германия, Холандия и други страни от Северна Европа, които отдавна са против емитиране на общ дълг в рамките на еврозоната.

"Шефът на ЕЦБ ясно заяви, че това трябва да бъде само еднократно емитиране на общ дълг", допълни вторият източник на Ройтерс, участвал в срещата.

"Имаше опозиция от обичайните държави, но също така и голяма подкрепа извън страните от т.нар. "Клуб на средиземноморските държави".

Това само потвърждава, че еврозоната все още е разделна на Севера и Юга.

Самата г-жа Лагард не е влязла в подробности относно предложеното еднократно емитиране на съвместен дълг като конкретна сума или правният начин, по който може да бъде осъществено това.

Вместо това министрите от Еврогрупата са изразили широка подкрепа за възможността спасителният фонд на еврозоната (ESM) да отпусне предпазни кредитни линии на стойност около 2% от БВП на дадена страна, която би поискала подобно спешно финансиране.

В четвъртък лидерите на Европейския съюз ще вземат решение дали да се продължи с тази възможност

Запазената в резерв кредитна линия на Европейския спасителен механизъм (ESM) би позволила на правителствата да продължат да се финансират на пазарите при ниски лихви и да проправят пътя за неограничено изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ в рамките на програмата ОМТ (Outright Monetary Transactions), ако е необходимо.

Програмата OMT дава възможност на ЕЦБ да изкупува на дълговия пазар суверенни облигации на изпаднали в затруднение страни без ограничение на количествата. Този механизъм беше одобрен през септември 2012 година в разгара на дълговата криза в еврозоната.

Според участници на срещата от снощни, Лагард обаче смята, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации за 750 млрд. евро (т.нр. "количествени улеснения") е по-гъвкав инструмент за успокояване на пазарите, при положение че не е свързана с каквито и да било условия, като например покупките по програмата OMT.

На срещата все пак е станало ясно, че опцията за програмата OMT, която беше обявена в разгара на дълговата криза в еврозоната през 2012 г. и до ден днешен остана неизползвана, остава във арсенала на централната банка и може да бъде разгърната, както и когато е необходимо, заявиха източниците на Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!