Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвиха полева болница и във Варна (Снимки)

В Двореца на културата и спорта в морската столица са разположени вече 300 легла като част от полевата болница.

На място оборудването бе показано от представители на оперативния щаб


От държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” от градовете Търговище и Силистра са предоставени 300 легла с цялостното им оборудване: дюшеци, чаршафи, възглавници, одеала, шкафчета и 300 комплекта хавлии и пижами.


В сградата са обособени и помещения за медицинските екипи, регистратура и места за прегледи на гражданите

 

Военноморските сили на Република България участват в трансформирането на Двореца на културата и спорта в сграда за болнично наблюдение на значителен брой хора.Оборудването е транспортирано и сглобено от военнослужещи от флота.


 

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев обясни, че тя ще се ползва в краен случай, ако всички болнични легла на територията на област Варна не достигат: 

"Във Варна сме облагодетелствани, че има множество почивни домове на различни ведомства, където обстановката и хигиенните условия са много по-добри, отколкото в спортна зала. Мисля, че почивните домове на МВР и на военните са подходящи. Легловата база в тях е около 1500 легла". 

   

В момента респираторните апарати на територията на област Варна са около 60, но се очаква доставка на още арарати, каза още областният управител Стоян Пасев: 

"Има частници, които продължават да даряват. Двама. Единият от тези, които е заразен и лежи в Инфекциозно ще дари един апарат. Има готовност до 6-7 седмици да произведем респираторни апарати на територията на България".

Вижте в галерията  още за подготвката на полевата болница във Варна - фоторепотртаж Румен Сарандев.


 






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна