Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалната инициатива за ХОББ дава препоръки към пациентите

Снимка: Архив

Хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са една от най-рисковите групи при пандемията от Covid-19. Това обяви Глобалната инициатива за ХОББ (GOLD) по повод разпространяващата се заболеваемост с новия коронавирус в цял свят.

Експертите излязоха с препоръки към пациентите с това заболяване. Една от тях е хората с ХОББ да спазват стриктно препоръките на лекуващия ги лекар с цел да се намали риска за заразяване, както и да бъдат информирани кога и как да потърсят помощ, ако при тях се появят симптоми на Covid-19. Друга препоръка е пациентите с ХОББ задължително да продължат ежедневно да приемат назначената им терапия.

От Глобалната инициатива информират, че не разполагат с научни доказателства, които да подкрепят ограничаване употребата на инхалаторни (или орални) кортикостероиди при пациенти с ХОББ по време на пандемията с Covid-19. Експертите са категорични, че и кислородната терапия при тези пациенти трябва да бъде осигурена при необходимост като се следват стандартните препоръки.

Насоките на GOLD ще бъдат преведени на български и разпространени сред пациентите с ХОББ в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!