Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделчо Тотев: Ситуацията за някои от общинските болници е катастрофална

д-р Неделчо Тотев
Снимка: Радио Стара Загора

„Ситуацията е катастрофална за някои от общинските болници“. Това каза пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Бюджетът на лечебните заведения зависи пряко от пациентите, а такива няма заради ограниченията, свързани с коронавируса. Епидемията изправя общинските болници пред сериозни финансови проблеми.

„Трагично е положението заради първата грипна епидемия, след това дойде втората, сега карантината, мероприятията, предприети от Щаба. Това всичко доведе до намаляване на пациенто-потока, други приходи нямаме“, допълни Тотев в предаването „12+3“.

Той подчерта, че възможностите на различните болници за справяне с кризата с коронавируса са различни:

„В общинските болници кадровата обезпеченост е на базовия минимум. При нас трагичното е, че голяма част от лекарите и сестрите са в рисковата група – предпенсионна и пенсионна възраст. Някои от колегите дори преосмислят дали да продължават да работят. Персоналът може да обслужва определена патология... Ако се опитаме да заделим легла, можем да го направим лесно, но ако тези легла трябва да обезпечим с персонал, нещата издъхват. Това е разликата между простия креват и медицинското легло“.

Интервюто с д-р Неделчо Тотев можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени