Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска от ЕК освобождаване от мита и ДДС при внос на медицински стоки

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Правителството реши България да поиска от Европейската комисия освобождаване от мита и ДДС при внос на стоки от медицински характер за борбата с Covid-19. В приложение е посочен и списък на стоките, предмет на освобождаване от мита и ДДС при внос.

По предложение на здравния министър е определено и как ще се разпределят даренията, които постъпват в разкритата към министерството дарителска сметка за превенция и лечение на Covid-19.

Министрите решиха, че независимо под каква форма са направените дарения, ще се спазва волята на дарителя. МЗ ще предостави информация на Националния оперативен щаб и на официалната си интернет страница за постъпилите парични средства, както и за предадените за съхранение в склада на БЧК дарения в натура.

Националният оперативен щаб ще предлага какви лични предпазни средства, дезинфектанти, тестове, лекарства, консумативи, медицинска и лабораторна апаратура да се закупува и кои да са крайните получатели, когато става въпрос за лекарства, апаратура и тестове за диагностика.

Конфискуваните в полза на държавата вещи от Агенция "Митници" и предоставени на МЗ, ще се разпределят от Логистичния координационен център чрез Регионалните здравни инспекции на територията на цялата страна.

Приоритетно предпазни средства ще бъдат осигурявани на болниците и отделенията, в които се лекуват болни от Covid- 19. Центровете за Спешна медицинска помощ , РЗИ , Гранична полиция, екипите на НАП и на Агенция "Митници", разположени на граничните пунктове, органите на МВР, социалните структури, които работят с уязвими групи от населението.

Чрез държавното дружество "Булбио" към Националния център по заразни и паразитни болести се закупуват лични предпазни средства възмездно и се предоставят срещу заплащане на институции, ведомства, лечебни заведения, за болнична и извънболнична помощ на общопрактикуващи лекари, стоматолози, медицински центрове, аптеки, хранителни вериги, банкови и други институции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени