Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина проф. Драган Бобев

Снимка: БГНЕС

На 87-годишна възраст почина изтъкнатият специалист в областта на детската онкохематология проф. Драган Бобев.

Изключителен е приносът му за налагането на световни стандарти в лечението на тежки болести при децата.

"Без Вашия принос, българската детска онкохематология нямаше да им прогрес. Вие отстоявахте с плам и любов правото на децата ни да имат достъп до европейски протоколи на лечение и лекарства. Оставихте след себе си хиляди спасени деца! В България детският рак се превърна в диагноза, а не в присъда, благодарение на упорития труд на екипа Ви! Пожелаваме си повече лекари като Вас! Да е светъл пътят Ви!", написаха във фейсбук от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".   

От 2000 до 2013 проф. Бобев е управител на Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания в "Царица Йоанна" - ИСУЛ. От 2006 г. е национален консултант по детска онкохематология и трансплантология.

Член е на Международното общество по детска онкохематология (SIOP), на Европейското дружество по онкохематология, на Европейската асоциация по трансплантация на костен мозък (EBMT).

Има повече от 130 научни публикации, посветени на онкохематологичните заболявания в детската възраст и проблемите на общата педиатрия.

Проф. Драган Бобев е завършил ВМИ – София през 1958 г. Със злокачествени заболявания при децата се занимава от 1969 г. През 1977 г. защитава дисертация на тема „Цитологични варианти на острата лимфобластна левкемия в детска възраст с оглед прогнозата и лечението”. През 1990 г. е директор на Научния институт по педиатрия - София.

Поклонението ще бъде на 27 март в храм „Света София“.

Поклон пред паметта му!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени