Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анета де ла Мар - Икономова: Да живеем тук и сега

д-р Анета де ла Мар - Икономова

Призивът да си останем вкъщи, за да се предпазим от коронавируса, достигна до всички кътчета на планетата. В Колумбия и почти всички страни от Латинска Америка са взети решения за обявяване на извънредно положение.      

В много градове в Бразилия местната власт е поела инициатива за въвеждане на ограничения. В Колумбия, Аржентина, Перу, Панама са затворени граници. Населението на Богота е 10 милиона. Само в град Мексико живеят повече от 22 милиона жители. В Богота е забранено движението с лични автомобили.

"Нека да направим една разлика с Европа. Забележете, населението в Латинска Америка, континент много по-голям, отколкото Европа, е по-голямо от населението на Европа и Европейския съюз. Говорим за повече от 600 милиона жители и най-вече събрани в градове с милиони граждани. Огромни градове с медицинско обслужване, което не може да отговори за толкова милиони жители. Тук опасността е, че ако влезе вирусът, не можеш да спасиш един 10 милионен град, ако тръгне да се разпространява. Затова ограничението е тотално, можеш да излезеш само да пазаруваш или до аптеката", каза пред БНР историкът Анета де ла Мар - Икономова.

Преподаването онлайн за Анета де ла Мар - Икономова е освобождение от забързаното ежедневие.

"Да седнеш спокойно и може би, който ни слуша в момента, да потърси в апартамента си едно удобно място, да седне и да излезе от това забързано време и да помисли - единственият смисъл на нашия живот е това тук, сега, което се случва, да го живеем. Не да живеем в миналото, не в бъдещето, а тук и сега. В миналото има спомени, в бъдещето има проблеми", допълни преподавателят.

Анета де ла Мар - Икономова е автор на видеоблога "Свобода и коронавирус - разговори от балкона". Тя преподава международни отношения и история в университета "Екстернадо де Колумбия" в столицата на Богота.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!