Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Михайловски: Банковата система е стабилна

Според него е необходимо прецизиране на помощите, които държавата предлага

Снимка: БНР

„Помощите, които държавата предлага, трябва да бъдат прецизирани. Нашият бизнес се нуждае от ликвидност в момента. Банковата система е стабилна, което е хубава информация. Мерките трябва да бъдат дългосрочни. Очакваме, че кризата у нас ще продължи по-дълго от останалите страни“. Това коментира пред БНР Христо Михайловски, икономически експерт.

По думите му драстичните мерки у нас са предизвикани от невъзможността да бъдат поети по-голям брой болни с коронавирус, но това според него ни отдалечава от момента, в който ще се справим с кризата и това ще рефлектира върху икономиката ни:

„Мерките на правителството не са достатъчни, защото са краткосрочни... Икономическите мерки не могат да работят за малкия бизнес. Той няма буферни резерви, за да отдели средства. Ограниченията и мерките не са пресметнати добре... С моя опит във финансирането на предприятия не знам фирма в криза да тегли кредит. Трябва да се намали тежестта от изплащане на съществуващите кредити... решението за безлихвени потребителски кредити е полезно, както и отлагането на данъците... България ще може да разполага с около 1,35 млрд. евро от еврофондовете. Това е по наши сметки“.

В предаването „Нещо повече“ Михайловски допълни:

„Намирането на лекарство ще успокои играчите и пазарите ще се развържат, икономиката ще започне да се развива... Тази икономическа криза не е традиционна. Възстановяването ще е бавно и асиметрично. Най-засегнато ще е хотелиерството и ресторантьорството. Има отрасли от индустрията като текстилната, фармацията, те ще се развиват добре, но за моторно-превозните средства се очаква спад. Търговията ще спадне, защото потребителското доверие се изменя. Пазарът на недвижими имоти ще падне в застой. Строителството също ще спадне, то генерира 4% от БВП, заетостта е около 8%. Транспортът също ще бъде засегнат“. 

Според експерта проблем е, че се взимат решения набързо. 

Интервюто с Христо Михайловски можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна