Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 нови случая на коронавирус в страната, 242 досега

| обновено на 25.03.20 в 17:18
Венцислав Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

22 нови случая на коронавирус са регистрирани в страната, общо стават 242. В болници са настанени 40 от тях.  Това съобщи днес на редовния си брифинг ръководителят на Националния щаб за борба с Covid-19 ген. Венцислав Мутафчийски. Засега излекуваните са четирима. Все още не се знае, кога ще бъде пикът на епидемията, но изкачването е "много плавно" заради строгите мерки.

Новата област, в която е установен коронавирус, е Сливен.

Установени са 2 нови случая в Благоевград, един в Плевен, 2  в Пловдив, 1 в Сливен и 16 в София.

В Благоевград става дума за семейство, което няма нищо общо с другите случаи.

Новите случаи в София нямат нищо общо помежду си, но някои са служители в Пета градска болница.

Случаят в Сливен също "няма нищо общо с другите случаи".

В Пловдив случаите са различни от известните в Бърза помощ и в Спешното отделение. 

Пациентът в Плевен също няма нищо общо с останалите случаи.

Пациентите от "Пирогов", които бяха в критично състояние вече са "в стабилизирано, но тежко състояние".

За бързото лечение на болните в "СофияМед"

"Пациентите са изписани с рентгенологични данни за отшумяваща пневмония, но не отшумяла. От 3 дена нямат температура, но иначе си кашлят. Още сутринта обясних, че това е съвсем известен факт - че може да няма наличие на вирус, но все още последиците да ги има дълго време след изписването. Не става въпрос за нещо чудодейно да се е случило там. Плюс това, от Военна болница ги лекуваха доктори".

За болничните

"Направихме предложение на министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но са на домашно лечение, да може да се издава болничен до 28 дни, защото сега могат да издават до 14 дни... 14-дневният срок (карантинен б.р.) изтича на доста хора и точно заради това взехме доста бързи мерки, за да им се удължи болничният до 28 дена, защото сме сигурни, че на 14-ия ден няма да са изчистени".

"Инфекциозните легла в България са 747 с тенденция за разширяване до 1405. След последната заповед, очакваме да ни предоставят пълна информация от всички области какви са наличностите на легла, защото тече трансформация във всяка болница".

Психиатрията на ВМА не функционира като отделение за болни от коронавирус. Тя е "отделена за военнослужещи, които имат нужда от инфекциозни заболявания, която вече не е интерес на широката публика".

Високотехнологичната носилка на ВМА е за особено опасни инфекции, а коронавирусът не е в тази група, каза генералът. Той уточни, че не му е известно лекар от Центъра за спешна медицинска помощ да е бил поставен под карантина.

Предстои среща със Светия синод за спиране на службите, каза Мутафчийски, който днес е разговарял по темата с вицепремиера Томислав Дончев. 

"За деня почти със 100 000 са нараснали" (случаите в света б.р.), допълни Мутафчийски. Във Финландия има над 1000 болни и вече са съобщили че не могат да проследят епидемиологичните вериги.

Мутафчийски показа сравнение между България и Белгия като обясни, че двете държави са обявили първите си случаи едновременно, но в Белгия броят на заразените вече достига близо 5000 души заради по-малко строгите мерки.

Частните лаборатории в София ползват „абсолютно същите“ тестове за Covid-19 каквито използват и в Щаба. Информацията от пробите пристига „по същото време“ както и по официалните канали.

"Хантавирус в Китай има от средните векове, защото ендемично заболяване. Ние също го имаме в северозападна България. Това е треска с бъбречен синдром, опасна болест с висока смъртност - около 30%. Имаме Между 5 и 10-12 случая годишно. Не се предава от човек на човек. Предава се чрез гризачи, замърсена храна и вода. Няма никакво значение към сиутацията", допълниха от щаба

Относно заповедта на здравния министър за забрана на влизане на тежкотоварни превозни шефът на „Гранична полиция“ Главен комисар Светлан Кичиков обясни:

„Тази заповед на здравния министър е продиктувана от това, че в момента на границата с Турция имаме затруднена обработка на товарни превозни средства, на изход. Има 1200 камиона, които са в процес на изчакване за преминаване само през пункта „Капитан Андреево“. Може да си представите тази колона от какво е образувана. Отменена е заповедта, защото в този момент се водят разговори между вътрешния министър и министъра на вътрешните работи на Турция…“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!