Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амстердамският маримбов уикенд прекъсна заради коронавируса

Четвъртото издание на Амстердамския маримбов уикенд стартира на 12 март, но поради заплахата от разпространение на коронавируса, властите в Нидерландия, както в повечето страни в Европа, спряха всички културни събития и фестивали. Така и концертната програма на този форум не успя да се състои. Бяха осъществени само част от майсторските класове.

Българската перкусионистка Татяна Колева, която от години живее и работи в Нидерландия, е един от световнопризнатите специалисти в областта на ударнитеТатяна Колева инструменти. Носителка е на наградата "Музикант на годината 2009" в анкетата на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", а създадената от нея Младежка перкусионна формация (Youth Percussion Pool) стана "Ансамбъл на годината 2012". Татяна Колева преподава в консерваторията "Принц Клаус" в Грьонинген и изнася концерти и майсторски класове по целия свят. Тя е програмен директор на Амстердамския маримбов уикенд и негов основен двигател. Началото е поставено през 2014 г. и провеждането му продължава през година.

В предаването "Алегро виваче" тя разказа за плановете на екипа й за четвъртото издание, включително и за обявения конкурс за композиция на пиеса за дуо маримба и орган. Самата Татяна Колева свири в дуо с органиста Ян Хаге и през 2010 г. на музикалния пазар излезе албум с музика за този необикновен ансамбъл.

Как се прави фестивал в кризисна ситуация и какви са идеите на организаторите на Амстердамския маримбов уикенд - чуйте в интервюто с Татяна Колева в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна