Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Андрей Марков: Всички болници могат да приемат болни от коронавирус, когато се наложи

Андрей Марков
Снимка: БГНЕС

„В случай на реална опасност е естествено, че всяка болница с интензивни легла би следвало да има готовност. Готовност трябва да има, защото основната дейност на болниците е да лекуват болни. Възможността да се конвертират отделения и легла с цел приемане на коронавирусно болни е съвсем реална в случай на опасност. Естествено, болниците, които имат обособени инфекциозни отделения, белодробни отделения, вътрешни отделения много по-лесно биха могли да направят тази конвергенция“. Това каза за БНР доктор Андрей Марков - заместник-председател на Българската болнична асоциация, който е и директор на болница.

„Хората отиват при своя лекар, познавайки своя лекар, вярвайки на своя лекар, без да се интересуват къде се намира. Интересът е свързан с това доколко са обезпечени лечебните заведения с предпазни средства, с апаратура, с условия… Естествено, че пациентите имат своето право на избор. Както виждаме, те посещават лечебните заведения, без да ги интересува какви са - търсят това, което очакват да получат“.

Според Марков ще са необходими много допълнителни усилия, защото в болниците, които нямат обособени такива отделения,  ще трябва да придобият допълнителни знания и умения.

„Всъщност ние в момента сме в ситуация на огромни усилия да се справим с една необичайна и тежка ситуация за страната, но виждаме, че това се случва навсякъде“, смята той.

Как се справя страната със заболяването

„Имаме усилие и действия, които помагат да се справяме добре, но вярвам, че и българинът е по-устойчив от много други народи на такива пандемии. Във вековете, по един или друг начин, са ни засягали доста по-слабо. Много ми се иска да вярвам, че генетично сме по-устойчиви“, коментира д-р Марков.

Трябва ли да има масови тестове

„Разбирането на широкия кръг от лекарите е, че тестовете биха помогнали да се диференцира онази част от обществото, които са носители – заразени, но не са го установили, онази част, които трябва да започват да се движат по различни пътеки с цел да не се допуска спиране на функцията на икономиката на страната. Ако ние речем наистина да се затворим напълно, това би означавало тотален колапс и може би голямата икономическа криза би убила повече хора, отколкото един вирус. Има и такава опасност. Балансът е труден. Спорове винаги ще има и аз съм убеден, че те ще продължават…“.

„Според мен не стои въпросът дали да има, или да няма тестове. Въпросът е доколко бихме могли да си позволим бързи тестове и доколко практически бихме могли да ги реализираме. Имаме спор за технологията на провеждане, на поведението в лечебните заведения“, допълни той.

Защо Covid-19 затвори света

„Бързото пренасяне на заразата от човек на човек е моментът, който създава колапс и блокира функциите на системите в една държава. Трябва да се борим за това да не се случва по този бърз начин предаване за да запазите. Изолирането, доколкото това е възможно, на отделните възрастови групи хора е нещо, което очакваме да помогне да се справим по-лесно, защото ако една голяма вълна ни залее изведнъж и здравната система, и икономическата биха били спрени. Едно такова събитие би убило много повече хора“.

Напрежение в болниците

„Не споделям 100%, че трябва да се капсулираме докрай. В някои случаи това създава още по-тежка ситуация. В определени групи от персонала на лечебните заведения настъпва много тежка стресова ситуация, а това би попречило да помогнем на онези, които биха ни потърси. Ние се опитваме с обучение, с осигуряване на предпазни средства, с дефиниране на отделни входове и изходи да организиране дейността така, че да мине с най-малко напрежение. Категорично няма никаква разлика. Не можем да твърдим, че един лекар, който работи на няколко работни места, те не биха могли да се разделят на части - до обяд да бъдат едни, след обяд други. Лечебните заведения като цяло имат един единствен предмет на дейност - лечение на хора със заболявания. Не съществува никаква разлика и никога не е имало такава. Твърденията, че някой би бил настрани или стои настрани - не е възможно!".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна