Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънев: Предлагаме на ЕК да приеме обща рамка за закрила на малките и средни предприятия в ЕС

Снимка: БГНЕС

Европейският съвет и Европейският парламент обсъждат днес мерки срещу епидемията от Covid-19. Предвижда се и видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в късния следобед. Евродепутатите ще заседават сутринта, за да гласуват мерките, предложени досега от ЕК. Заради епидемията повечето евродепутати ще участват в сесията от домовете си. Сред тях е и Радан Кънев, който ще гласува от София.

„Две са основните неща. Едното е освобождаването на неизползвани или подлежащи на връщане средства от европейските фондове директно за последиците от кризата с коронавируса. Другото е разрешаването на по-големи нива на държавна помощ, тоест много по-голяма свобода на държавите при използване на собствения им национален бюджет, за да може да бъдат максимални суми използвни за последиците от коронавируса“, сподели той за БНР. 

Има съгласие между парламентарните групи днешното гласуване да бъде подкрепено на 3 вота днес без изменения, за да може да влезе в сила още тази вечер, а инструментите и средствата да бъдат на разположение на държавите още от утреПо инициатива на Кънев, той и още 23-ма евродепутати са изпратили писмо до председателя на ЕК с настояване за обща европейска рамка за закрила на малките и средни предприятия. Подписали са се евродепутати от почти всички страни в ЕС, което според Кънев означава, че „съвсем не само в България съществуват тревоги за начина, по който тези пари ще бъдат харчени“.

Очаква се днес да се гласува и за създаване на общоевропейски резерв от медицинска апаратура и предпазни средства.

„И защитните средства, и медицинската апаратура, се оказват недостатъчни в рамките на всички отделни държави-членки, защото здравната политика е национална политика, а не европейска. В голяма степен обвинението, че ЕС се забавя в момента се дължи на това, че той няма компетенции на европейско ниво. ЕК и ЕП правим всички усилия, за да може да се мобилизират общи фондове и този национален дефицит да бъде компенсиран на европейско ниво. Надявам се, че това ще се случи в рамките на броени дни“.

Засега всички балкански държави са с много слабо разпространение на Covid-19, констатира Кънев и призова „да полагаме абсолютно всички мерки, за да остане това нещо по този начин и да забавим максимално развитието на заразата“

Мерките на Унгария - непропорционално строги

"Няма съмнение - това всеки, който познава историята го е виждал - че кризисната ситуация създава импулс във властта да концентрира прекалено много власт и да я запази след кризата. Няма и съмнение, че лидерите с авторитарен уклон, какъвто безспорно е г-н Орбан, винаги са използвали кризисните ситуации, за да натрупат власт, която няма връзка с защита на населението. Изключително важно е в сегашния момент да се правят усилия да не се допуска злоупотреба с власт и преди всичко обществата да бъдат готови да възстановят в пълен обем свободите си, когато извънредната ситуация вече не е налична".

Кънев допълни, че заедно с десетки евродепутати е подписал писма до националните лидери за строг мониторинг върху унгарските мерки „защото те са категорично непропорционални към настоящия момент“, както и за строг мониторинг върху процесите на дерогация от Европейската конвенция за правата на човека.

„Независимо какво говори нашия правосъден министър, България все още не е подписала писмо за дерогация. Три европейски държави са подписали  - Румъния, Латвия и Естония. Прави впечатление, че този разговор се води само в бившите държави от социалистическия лагер, където е очевидно, че авторитарният импулс е по-силен. Много по-строги мерки, отколкото примерно в Румъния и Латвия, има в Западна Европа, но никой не говори за дерогация…“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!