Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1/3 от фирмите у нас очакват значителен спад на приходи и продажби заради Covid-19

Снимка: БГНЕС

Повече от една трета от фирмите очакват значителен спад на своите приходи и продажби през годината, като резултат от кризата с коронавируса, според анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара. 23% все още не могат да преценят ситуацията и последиците, които ги очакват.

Близо 20% от анкетираните фирми очакват спад в дейността си наполовина. 17% очакват спад повече от 10 на сто, а 8% все още се надяват на лек спад и на по-леко преодолими последици.

Оптимистите, които не очакват последствия от извънредното положениеq са едва три на сто.

Повече от една трета от фирмите заявяват, че ще освободят служителите си в платен или неплатен отпуск, близо 20 на сто предвиждат съкращения на част от персонала, а 18% да намалят производственият си капацитет.

Едва 16% са готови да предоставят възможност за работа на половин работен ден, а други 16% избират мерки като дистанционна работа, пренасочване на дейността или вътрешно преразпределение на работната им ръка.

Проучването е проведено между 20 и 23 март сред български предприятия, които поддържат търговски връзки с Германия и германски инвеститори у нас за сектори като IT, транспорт, машиностроене, електротехника, текстил.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!