Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Пилософ:

Със или без коронавирус грижите за малкото дете са специално нещо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със или без коронавирус грижите за малкото дете са специално нещо. Това, че циркулира коронавирус, няма пряко отношение към начина, по който трябва да бъде гледано едно новородено дете, обясни проф. Владимир Пилософ в здравната рубрика на "Нашият ден":

"Напомням, че кърмата е най-добрата храна за едно бебе и това е отдавна доказано. И ако могат и ако желаят, майките да кърмят децата си. Априорно новороденото си седи вкъщи и най-много да излиза на разходка на чист въздух и без много контакти. Да се прави дезинфекция – на майката, на детето – са нещата, които се правят по принцип, а и в условията на коронавирус. 

И отново, разбира се, детето трябва да бъде под лекарско наблюдение, независимо че е здраво. Едно дете, особено до 1-годишна възраст, трябва да бъде проследявано неговото развитие от педиатър или общопрактикуващия лекар.

Да не забравяме, че трябва да бъдат изпълнени всички ваксинации на детето – те се прилагат в първата година от живота. Не бива да се пропускат контролните прегледи, за да сме сигурни, че детето се развива правилно.

По възможност контактите на детето да се ограничат в семейството, за да няма риск от предаване на някаква болест." 

Разговорът с проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация – е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени