Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът нанесе силен удар върху потребителския дух на германците

Потребителските нагласи в Германия за април се влошиха драматично до най-ниско ниво от 2009 г., което е ясен знак, че пандемията от коронавирус кара домакинствата в най-голямата европейска икономика да свият рязко своите харчове, показват резултати от последното проучване на немския институт GfK.

Индексът на GfK, определящ потребителски нагласи за следващия месец, се срина до 2,7 пункта от 8,3 пункта през март, достигайки най-ниско ниво от май 2009 г.

"В светлината на сегашното развитие ние се отказваме от нашата прогноза за нарастване на потреблението с 1% през тази година. Търговците на дребно, производителите и доставчиците на услуги трябва да се подготвят за рецесия", заяви експертът от GfK института Ролф Бюркл.

Той добави, че GfK може да даде нова прогноза само след като има яснота, колко дълго време ще останат в сила мерките за ограничаване на разпространението на вируса.

"Доколко тежка ще бъде тази рецесия в крайна сметка ще зависи от това, когато икономиката ще намери своя път обратно към нормалността. Надеждна прогноза относно потреблението може да бъде направена едва след като можем да прогнозираме колко дълго ще останат в сила стриктните ограничителни мерки за борба с короната."

Институтът GfK използва три подиндекса - за икономическите очаквания, очакванията за доходите и склонността да се купува - за текущия месец (в конкретния случай за месец март), за да определи настроенията за следващия месец (за месец април).

Индексът на икономическите очаквания на германските потребители се свлече през март до -19,2 пункта от +1,2 пункта през февруари, тъй като германската икономика спря напълно да работи за много кратко време, отбеляза немският институт. По-слаб съответен индекс беше отчетен през август 2012 г., когато той беше на ниво от -20,0 пункта.

"Заплахите от значително намаляване на работните часове и на увеличаване на безработицата отслабват потребителските нагласи", посочва GfK.

Влошаващите се икономически перспективи също така водят до големи загуби при очакванията за потребителските доходи, като съответният подиндекс падна през март до 27,8 през март от 41,2 през февруари.

Индексът, измерващ склонността на германските потребители за покупки на скъпо струващи стоки като автомобили, мебели и техника за дома, пък се понижи през текущия месец до 31,4 пункта от 53,6 пункта през февруари.

Институтът GfK посочи, че проучването беше проведено между 4-ти и 16-и март и поради това голям брой респонденти все още не са били запознати с мерките по закриване на предприятията и спирането на производството.

"Търговията на дребно като цяло е изправена пред трудни времена", отбеляза GfK, въпреки че епидемията от коронавирус допринесе за скок с 14% при продажбите в аптеките и магазините за хранителни стоки през февруари. Според института тази тенденция вероятно ще се запази през март и може би през следващите месеци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна