Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НБУ ще се кандидатства онлайн заради Covid-19

Нов български университет
Снимка: Сайт на НБУ

"Очакваме да бъде продължено това извънредно положение и университетите да останат затворени“, каза за БНР ректорът на Нов български университет професор Пламен Бочков. 

"Празен университет е една много тъжна гледка - нещо като празен храм. Храм без богомолци е все едно сте му изтръгнали сърцето. Вече не е живо това пространство", коментира той в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт".

Кандидатстудентската кампания в НБУ ще е онлайн

„Ние останахме много малкото университети в България, които запазиха своя приемен изпит - тест по общообразователна подготовка. Досега го провеждахме по два начина - кандидатите можеха да посетят университета и да попълнят този тест, а можеха да го направят и електронно, пак в университета, само че през електронни устройства. Сега този тест минава изцяло електронно и преминава в една по-свободна форма - може да бъде попълнен и от всяко друго място извън университета. Така контролът е по-слаб, даваме си сметка, но от друга страна даваме възможност на стотици кандидат-студенти да се възползват“.

Пренастройването към дистанционно обучение не е било шок за висшето учебно заведени, заяви ректорът.

„Не беше шоково. Ние отдавна работим с електронно базирано обучение. Имаме разработена платформа за такова обучение - moodle. Още от 2003 година се опитваме да направим такава система за електронно обучение. Възможностите са много богати. Самата платформа се обновява всяка година. Ние сме добавили някои функционалности, специфични за университет. Например тази толкова модерна сега „виртуална класна стая“, работихме две години по нея. Тя е с отворен код, безплатна е“.

Само в първия ден на онлайн обучението е имало и технически затрудения, каза ректорът на НБУ.

„С любопитство и ентусиазъм всички искаха да пробват какво може и какво не може тази платформа и се оказа, че се пренатоварва. Ние сме имали по 2-3 хиляди влизания в moodle по време на редовния учебен процес, а сега се качиха на над 5000 дневно и нямаше как това да не се отрази. Нашите специалисти поправиха щетите и сега всичко изглежда нормално“.

Онлайн обучението има огромни възможности, но университетите предлагат образование, а това е нещо съвсем различно, категоричен е Бочков.

„Това е изграждане на личността, което обикновено, в университетската практика, се случва в прякото общуване между преподавателите и студентите, между студентите помежду им. Сега това е нарушено. Няма как онлайн обучението да бъде пълноценно заместващо университетското образование. Ние се надяваме поне наесен да върнем студентите обратно в аудиториите“.

НБУ вероятно ще завърши семестъра онлайн. Намеренията са той да бъде удължен през лятото, за да може да се компенсират тези умения и знания, които няма как да бъдат набавени онлайн

За нас шоковият момент ще бъде връщането на студентите в аудиториите наесен, защото това е едно поколение, което живее всекидневно онлайн“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!