Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кап. I ранг Васил Данов: Коронавирусът не е предизвикан от биотероризъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно ли е наистина коронавирусът да е лабораторно създадено биологично оръжие? Какви са международните разпоредби за т.нар. "биотероризъм". Има ли основания за подобни тревоги в дните на световна пандемия от Covid-19.

На днешния ден през 1975 г. в сила влиза Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от биологично оръжие и токсини, и за тяхното унищожаване. За случаите на нарушаване на конвенцията през тези 45 години и за биологичните оръжия в наши дни за "Нашият ден" говори медийният координатор на Атлантическия съвет на България кап. I ранг Васил Данов.

"Ужасите от Първата световна война, когато след употребата на химически отровни газове умират или ослепяват десетки хиляди хора, принуждават ужасеното човечество да събере учени, юристи, политически и военни дейци. През юни 1925 г. е подписан първият протокол в Женева, който забранява употребата по време на война на задушливи, отровни или други газове или бактеорологични средства. Това е предистория на Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от биологично оръжие и токсини, и за тяхното унищожаване. През Втората световна война не са използвани нито химически, нито биологични оръжия – от страх, че ответният удар може да бъде по-ужасен. Великобритания е инициатор, към нея се присъединяват Съветският съюз и САЩ. Към наши дни са включени 185 държави."

Коронавирусът – биологично оръжие?!

"Ще разберем истината от развитието на вируса. Първоначалните фалшиви информации от Иран и от Русия, че американците са произвели и подхвърлили коронавируса в Китай, се опровергават от развитието на самата пандемия. 

Авторитетни и многобройни учени доказаха и обясниха, че няма как да е изкуствено предизвикана тази пандемия, защото и предишните пандемии и епидемии, повечето тръгнали от Китай, представляват "изтърван" и самовзривил се вирус, тръгнал по естествен път и в следствие на лоша хигиена, ненавременно взети мерки или укривани мерки.

Той не е предизвикан от биотероризъм", категоричен е кап. I ранг Васил Данов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от