Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пантев: Не всяко изпитание обединява

Демокрацията не е еделвайс или картоф – ние сме демокрацията, ние отговаряме за нея и не бива да се сърдим, когато не работи

Снимка: БГНЕС

"Граничните ситуации изваждат и гранични характеристики – ще се покаже доброта и солидарност, но и алчност, циничност, изолационен егоизъм" – коментира Андрей Пантев, гост в рубриката "Главен герой" на рождения си ден.

Разговорът неизбежно засяга граничната ситуация, в която се намираме, и как ще излезем от нея. Какъв свят ще заварим утре, когато излезем от домовете си?

"Много малко ще са тези, които ще кажат "Излязох от тази ситуация с достойнство и с постъпки, които не са повод за сарказъм или ирония."

Не можем до безкрай да разказваме невярната притча за добрия народ и лошите управници. Никой не ни е виновен, всичките са ни лика-прилика. Всички те са излъчени от една нормална, макар и несъвършена, процедура.

Демокрацията не е еделвайс, който цъфти само по високите върхове, или картоф, който зрее в земята – ние сме демокрацията, ние отговаряме за нея и не бива да се сърдим, когато тя не работи."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!