Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Павлов: Газът може да поевтинее и повече от 40%

| обновено на 26.03.20 в 16:37
Николай Павлов
Снимка: БГНЕС

Природният газ може да поевтинее с 2-3 на сто повече от предвижданите от април 40 процента. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на общественото обсъждане на цените на синьото гориво:

"Отчитайки динамиката на пазарите на петрола, на петролните продукти и спада на цената на ликвидните континентални хъбове - отчитайки тези спадове, ако "Булгаргаз" на 31 март направи калкулации и предложи на КЕВР цена, със сигурност тя би била по-ниска от предложената... Нашето предложение ще бъде динамиката през последните 20 дни да бъде отразена в цената, която ще бъде утвърдена от КЕВР. И това ще бъде в полза на пазара и на потребителите на природен газ в страната".

В резултат на по-ниските цени на газа от април се очаква да поевтинее и топлоенергията от 8 до 25 на сто за различните градове в страната. Няма да има промяна в цената на тока. 

"Цената, която трябва да бъде утвърждавана, трябва да бъде съобразена с договорните условия на "Булгаргаз" с неговите доставчици. Би трябвало тази цена да бъде на едномесечна база, трябва да е много близко до пазара. Това ще позволи на "Булгаргаз" да предлага цена на природния газ за българския пазар, която да отразява всички тези компоненти в реално изражение", допълни Павлов за предаването "Нещо повече". 

По думите му целта на новия ценови механизъм е "Булгаргаз" да доставя на българския пазар природен газ на цени, които са много близки до пазарните. 

Интервюто с Николай Павлов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени