Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заразените с Covid-19 в Европа надхвърлиха 250 хиляди души

| обновено на 26.03.20 в 14:59
Военен лекар прави тест на шофьор на автомобил в Германия, 25 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заразените с коронавируса Covid-19 в Европа надхвърлиха 250 хиляди души. Около половината от тях са в Италия и Испания, където жертвите днес нараснаха на близо 4 100. Само за последното денонощие в Испания са починали 655 души.

В същото време Германия съобщи, че ускорява тестването за новия коронавирус до 500 хиляди теста на седмица. Вирусологът Кристиан Дростен обяснява ниската смъртност в Германия именно с големия брой лабораторно диагностицирани болни. Иначе потвърдените случаи на коронавируса в страната се увеличи с 5000 до 36 508. От инфекцията там са починали 198 души.

Заради пандемията от коронавирус Русия преустановява всички редовни и чартърни полети от и за страната от утре. На руските авиолинии ще бъде разрешено да летят в чужбина, само за да евакуират руски граждани.

Румънският министър на здравеопазването Виктор Костаке подаде оставка. Неговите задължения ще изпълнява заместникът му Нелу Татару.

В северната ни съседка регистрираните заболели от коронавирусната инфекция са 906, а смъртните случаи - 17.

Много болници в цяла Румъния се оплакват за недостиг на предпазни средства за персонала.

Гръцкият финансов министър Христос Стайкурас изрази очаквания гръцката икономика да се свие с между един и три процента заради епидемията.

Тя стана причината и Европейският парламент да реши да преустанови заседанията в Страсбург до септември.

След оптимизма вчера, европейските и азиатските борсови индекси паднаха заради очакваните днес негативни данни за безработицата в Съединените щати.

Отвъд Океана американският  Сенат подкрепи пакета от стимули на стойност 2 трилиона и 200 милиарда долара за смекчаване на икономическия ефект от коронавируса върху американската икономика. Там заразените от респираторната инфекция са почти 70 хиляди, починалите - над 1000. 

Китайският авиационен регулатор издаде нареждане всички национални и чуждестранни авиокомпании да ограничат международните си полети до един на седмица. Мярката влиза в сила от 29 март и се налага, за да се ограничи разпространението на коронавируса, след като през последните дни новите случаи на заразени в Китай са внесени от чужбина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!